El periodista i escriptor Xavier Febrés aborda a Josep Pla: sis amics i una amant (Empúries) la vida i obra de l'autor empordanès a través dels retrats de set persones que van tenir un «pes determinant» en la seva biografia, com és el cas de l'editor Josep Vergés i Aurora Perea, amb qui va conviure durant cinc anys.

El llibre es completa amb els retrats del crític i narrador Alexandre Plana, el pescador i amic de joventut Sebastià Puig, l'amic Josep Martinell, el mecenes Albert Puig Palau i el burgès Manuel Ortínez, importants en diferents èpoques de la vida de l'autor d' El quadern gris, en què hi suma un capítol en el qual s'acosta al «localisme il·lustrat» de Palafrugell, del qual Pla representa la punta de l'iceberg.

En la roda de premsa de la presentació, Febrés va explicar que existeixen altres biografies més cronològiques de l'escriptor, però aquesta aproximació s'aborda des d'un punt de vista temàtic amb personatges com és el cas de Martinell, qui va estar «més temps a prop» de Pla.

Febrés va dir que Plana va ser el «modulador de l'estil» de Pla, encara que amb els anys es van anar distanciant. Puig va educar en la mirada l'escriptor per a les seves descripcions paisatgístiques, Puig Palau és clau per entendre l'escriptor de postguerra, i Ortínez el va introduir en l'alta burgesia del franquisme. L'autor va remarcar que Aurora Perea -una fotografia inèdita d'ella és la portada del llibre- va deixar un «record obsessiu» en Pla després de conviure amb ella cinc anys durant la dècada dels 40 i emigrar posteriorment a Buenos Aires. Pla va tenir amb ella una correspondència intensa, que «algun dia apareixerà».