La sala La Scala de Sant Martí Vell acollirà a partir de dissabte una retrospectiva que suma 80 anys d'expressió plàstica de Madeleine Spierer, una artista de 92 anys d'edat que va començar a pintar quan en tenia 12, i que ha deixat el seu rastre vital a Ginebra, Londres, París, El Salvador i Nova York, abans que se sentís cridada per la Bisbal d'Empordà, on es va instal·lar fa uns anys, el 1984. De família jueva, Spierer va haver d'abandonar de petita la seva Trieste (Itàlia) natal en els anys d'expansió del feixisme.

L'artista ha confirmat la seva presència dissabte a Sant Martí Vell a la inauguració a les 18 hores de l'exposició Vida unànime, que aplega pintures, dibuixos, escultures, collages i guaixos.

També s'exhibiran fotografies, textos, apunts, esbossos, catàlegs i cartes que descobreixen la trajectòria, un «relat únic de vida i obra», segons afirma el comunicat de l'exposició, que es podrà visitar fins l'1 de setembre.

La retrospectiva ha nascut d'una idea d'Edgar d'Avila. Els organitzadors ha previst la possibilitat de visitar a l'estudi de l'artista i fer una «immersió poètica» en la seva instal·lació Cosmos i Gruta, dirigida per Catalina del Cid.

Spierer ja va ser objecte d'un homenatge el passat mes de gener al centre d'art contemporani Bòlit de Girona precisament amb l'estrena de la pel·lícula documental El cosmos i la gruta, bàsicament una entrevista amb l'artista.

Spierer s'explica a la següent frase: «La meva feina consisteix a experimentar una vegada i una altra la relació entre traç i superfície, ritme i color, per tal de fer visible la relació entre la vida interior i el món exterior».

Els organitzadors de la mostra han previst la possibilitat de visitar l'estudi de l'artista a la Bisbal els dies 13 i 20 de juliol, per a la qual cosa cal formalitzar una reserva prèvia.