Amb desenes de llibres, l'escriptor italià Andrea Camilleri va recrear tot un univers protagonitzat pel sagaç comissari Montalbano, amb el qual es va alçar com a referent de la novel·la policíaca i va conquistar a milions de lectors de tot el món.

Camilleri (Porto Empedocle, Sicília, 1925) ha mort aquest dimecres a l'edat de 93 anys a l'hospital romà del Sant Spirito, i amb la seva mort s'acomiada un dels autors de més èxit a Itàlia i tot un mestre de la novel·la de detectius a nivell mundial.

Ho és des que el 1994 publiqués 'La forma dell'acqua' i donés així origen a la saga del comissari Montalbano, que deu el seu nom a l'admiració que aquest veterà escriptor italià professava per l'heroi de l'escriptor espanyol Manuel Vázquez Montalbán, Pepe Carvalho .

El seu univers literari, a la ciutat imaginària de Vigata, transcorre a través d'una trentena d'obres en què Salvo Montalbano cerca la veritat entre les boires del crim, la màfia i la política, sempre fent gala d'una afinada intuïció.

El personatge va envellint amb el pas dels anys, de la mateixa manera que el seu propi creador, però això no li impedeix conquerir les llistes de vendes amb cada lliurament, i de fet Camilleri s'acomiada al número 1 a Itàlia amb 'Il Cuoco dell 'Alcyon' (Sellerio).

Fumador insaciable, Camilleri es va casar el 1947 amb Rosetta Dello Siesto, amb qui va tenir tres filles, i no sempre es va dedicar a l'escriptura de llibres, sinó que fins als setanta anys sobretot va dirigir obres teatrals i va ser guionista en ràdio i televisió.