Els cinemes Albèniz Plaça de Girona seran l'escenari avui dissabte, a partir de les 12 del migdia, de l'estrena de nou.set.dos, un documental que explica els orígens de la música electrònica a la ciutat de Girona i a les comarques gironines, on van ser referents espais com La Sala del Cel, el Blau o Le Rachdingue. En la projecció d'avui es podrà veure una versió extensa del documental (90 minuts), mentre que la versió que es portarà als circuits d'exhibició de documentals serà més reduïda (60 minuts).

El Blau (Banyoles), La Sala del Cel (Girona) i Le Rachdingue (Vilajuïga) van ser el germen de l'escena de la música electrònica a Catalunya. Els tres clubs van difuminar les fronteres de les comarques gironines i van arribar a públic de tot arreu, principalment de França, Barcelona i la resta de país. Segons expliquen els autors del documental, a Girona es va posar la primera pedra d'una subcultura que ha evolucionat de manera exponencial des de llavors

«En aquest documental es posa de manifest com Girona va ser, entre els anys 1987 i 1994, la porta d'entrada de la música electrònica a Catalunya i a l'Estat espanyol», ha explicat Albert Domènech, que dirigeix la cinta juntament amb Òscar Sánchez.

Aprofitant l'estrena, la Plataforma Electrona ha organitzat una festa que es farà avui, a partir de les 6 de la tarda a La Mercè. Segons un dels membres d'Electrona, Joaquim Riera, des de la plataforma «apostem per la vessant més culta, de futur i de prestigi de la música electrònica».