El cantautor Luis Eduardo Aute va morir ahir al migdia als 76 anys en un hospital de Madrid. El músic, de pare barceloní i mare filipina, es va apartar de la vida pública després de patir un infart cerebral el 2016 que el va deixar en coma dos mesos. Aute és autor de més de 400 cançons, entre elles Al alba, Rosas en el mar o La belleza, i és un dels principals referents de la cançó d'autor a Espanya. A més de músic, també era director de cinema, actor, escultor, escriptor, pintor i poeta. El ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, va destacar a través d'un comunicat que era «un artista complet, una persona sense la qual no entenem bé la història recent d'Espanya».

La sensibilitat artística de les lletres d'Aute va ser un dels elements més destacats de la seva música, apreciada per públic de diverses generacions. El cantautor va néixer a Manila el 1943 i era fill d'un barceloní i d'una filipina. La família es va traslladar a Madrid a mitjans dels anys 50, on Aute va començar a mostrar el seu interès per l'art, especialment per la pintura, però també per la música i el cinema.

Durant els anys 70 va formar part de diversos grups com Los Sonor o Los Tigres, abans de viatjar a París, on va entrar en contacte amb la música de Georges Brassens i Jacques Brel, molt presents en la seva música. També va viatjar al Brasil, on va descobrir els cantautors nord-americans Bob Dylan i Joan Baez. De tornada a Espanya va conèixer Massiel, que va gravar alguna de les seves composicions com Rosas en el mar o Aleluya nº1, que es van convertir en grans èxits. Davant d'això, la discogràfica RCA el va animar a interpretar els seus temes, tot i que Aute es considerava principalment pintor i poeta.

La mort d'Aute va provocar una reacció immediata de desenes de músics en les xarxes socials. Loquillo va ser explícit: «Ens ha deixat Luis Eduardo Aute. La música espanyola perd un referent de diverses generacions». Alejandro Sanz va llançar un missatge breu que resumeix d'alguna manera la creació artística multidisciplinària de Aute: «Qui no tingui somnis que es disposi a tenir somnis. Descansa mestre». Es succeien paraules de condol com les d'Estopa: «Sense paraules per descriure el buit que deixes. Luis Eduardo Aute, que la terra et sigui lleu». El seu vell amic Pedro Guerra postil·lava, citant una de les seves més conegudes cançons: «Estimat Luis Eduardo Aute. Nosaltres només Passàvem per Aquí, però tu et quedaràs per sempre».

Va fer la mili a Girona

Luis Eduardo Aute tenia certa relació amb Girona, ja que en aquesta ciutat va complir el servei militar. L'exalcalde Joquim Nadal recordava ahir aquesta curiositat a Twitter, a la vegada que demanava a l'Ajuntament que aixequés un record al cantautor mort ahir, precisament al mateix lloc on havien existit les casernes militars, avui un parc: «Quan l'Aute va fer la mili a Girona l'Antoni Varés li va deixar el seu estudi enganxat a la muralla, al costat del portal de Sant Cristòfol, on pogués pintar. En alguns murs de les casernes hi va deixar art efímer. Potser algun racó del parc del Migdia podria portar el seu nom».