Com han viscut les setmanes de confinament?

Hem passat per fases. Hi va haver un primer moment de reubicar-nos tots, de redefinir les feines i de coses pràctiques a nivell intern. Evidentment, això ens va descol·locar, perquè els museus estem acostumats a treballar sobre el terreny. Ara estàvem en una bona línia de fer present el museu de forma virtual, però ja estem a punt per tornar en qüestió de setmanes. I tornarem, però no tornarem iguals.

Què n'han après?

Ens ha servit molt per millorar com a equip i per entendre que hem de pensar un museu en clau digital, que hi ha de ser tinguem o no la porta oberta.

Les eines digitals, que fins ara eren accessòries per a molts museus, seran fonamentals?

Sí. Ens havíem centrat molt en la comunicació digital, però ens hem adonat que el contingut també és clau. El que pot aportar un museu al món digital no és només informació, també són exposicions, activitats, podem fer molt també en aquestes plataformes.

Quan preveuen reobrir?

La setmana vinent torna el personal i ens centrarem en formar-nos per conviure en espais més higiènics i segurs; no és com tornar de vacances, l'entorn i els habits canviaran. Ens donem un marge de 15 dies per posar en solfa la rebuda de visitants i posar en pràctica tot el que ja tenim sobre el paper: recorreguts, accessos, neteja.

I després?

Estem perfilant, si és possible, una campanya de reobertura conjunta pels museus de Girona, i altres iniciatives per fomentar que el públic torni, com portes obertes. I ja a partir del juliol, fem un canvi de perspectiva de les activitats: fins ara les organitzàvem perquè vingués el màxim de gent possible, ara les plantegem adreçades a microgrups com famílies.

El coronavirus

Crec que la reconverteix. Més que repensar el concepte, hem de repensar les eines de diàleg amb el públic i no pensar tant en recursos posats per la institució, sinó en continguts disponibles en les eines individuals de cadascú.

La pandèmia acabarà amb els museus de masses i grans cues?

Ara més que mai, els museus haran de ser diversos. Els grans museus de massa turística potser tornaran, però no d'immediat. A partir d'ara, l'èxit del museu el marcarà la qualitat de la visita, no la quantitat. Serà l'acompanyar bé els visitants, i això ens fa bé, perquè les massificacions no ens aportaven gran cosa: generaven angoixes i riscos als museus i males experiències al visitant. Ara anirem més al detall, guanyarem en qualitat i humanitat.

Quin rol han de jugar els museus en la societat actual?

Ens hem de reposicionar com a espais de confort i de trobada, amb un mateix i compartit. El virus ens ha obligat a gaudir a nivell individual de les experiències culturals i això pot continuar ara també quan tornem a la vida física. El museu pot aportar tot això, en un espai altament gratificant, a més.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus