Al llarg de diversos anys, el fotògraf Eugeni Prieto va retratar a un grup d'artistes de diferents disciplines envoltats de les seves obres, que tenien com a denominador comú el seu vincle amb les comarques gironines. 79 ànimes d'artista en l'univers gironí és el títol del llibre que recull totes aquestes imatges. El treball fuig de l'estètica dels catàlegs convencionals per endinsar-se en el vessant més personal dels diferents artistes, entre els quals alguns de coneguts i d'altres més anònims. Encara que la majoria dels protagonistes són gironins, també n'hi ha de barcelonins que, segons el seu autor, tenen un fort vincle amb les comarques gironines.

Durant la presentació del llibre, celebrada el passat dimecres a la Casa de Cultura de Girona, Prieto va explicar que el llibre s'ha pogut publicar «gràcies a la pura força de l'art, que per a nosaltres és aquell riu cabalós que ens dona vida i mai s'acaba». El fotògraf va recordar les dificultats de la cultura en temps de pandèmia.

L'obra, que ha comptat amb el disseny de la periodista i artista olotina Duaita Prats, inclou un esbós de cadascuna de les obres que s'hi reprodueixen. Entre els artistes que apareixen retratats al volum hi ha Anna Manel·la (escultora/1950-2019), Quim Domene (pintor), Narcís Coderch (escultor), Mariona Comellas (escultora), Quim Lecina (actor/1973-2020), Manolo Sierra (pintor) o Josep Niebla (escultor).