Amb l'aforament reduït, adaptant la programació a les circumstàncies i concentrant-la en un espai ampli on poder garantir les distàncies, però el festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols ha tancat l'edició de la pandèmia amb un 95% d'festival de la Porta Ferrada ocupació i la sensació d'haver fet el que tocava, segons els organitzadors. L'única de les tres grans cites de l'estiu de la Costa Brava que s'ha pogut celebrar amb relativa normalitat -Cap Roig i Peralada van cancel·lar els certàmens d'enguany emplaçant el públic a l'any vinent- destaca que «ha superat amb nota tots els objectius de seguretat» d'una edició en què ha hagut de canviar el moll i l'Espai Port pel Guíxols Arena, al que ha incorporat una zona de village i un estricte circuit d'accés per prevenir contagis.

Després que dissabte els Amics de les Arts tanquessin els concerts a l'antic camp de Vilartagues, el festival s'ha traslladat aquesta setmana a la plaça Abadia, a tocar del monestir, per a l'Stars Km.0, un cicle de concerts amb artistes de casa pel qual ja no queden entrades.

Des de l'organització, tant la promotora The Project com l'Ajuntament de Sant Feliu, es mostren especialment satisfets d'haver pogut tirar endavant una edició difícil que, esperen, «tant de bo serveixi d'exemple a altres ajuntaments perquè tirin endavant les seves programacions», explica el director del festival, Iñaki Martí.

«El públic ens ha donat suport amb una assistència com mai vista», afirma, destacant la voluntat del consistori ganxó de «des del primer moment prioritzar la cultura entesa des de la seguretat. I és veritat, entre tots hem demostrat que la cultura és segura».

En aquest sentit, el regidor responsable del festival, Josep Saballs, subratlla que «aquest any hem estat pocs, molt pocs, els qui hem apostat per la cultura».

El que els ha permès arribar fins aquí, diu, ha estat «creure-hi sempre» i «adaptant-nos camaleònicament, segons avançaven les setmanes de confinament, i escoltant i aplicant les mesures indicades per les autoritats sanitàries». «La història s'ha imposat a l'actualitat, i malgrat tot, aquest any també, hem tingut Porta Ferrada», resumeix sobre el degà dels certàmens d'estiu a Catalunya amb 58 edicions a l'esquena.

Donar aire al sector

«El retrobament entre artistes, tècnics, serveis complementaris, públic, després d'uns mesos orfes d'oferta cultural, ens reforça en la idea inicial de voler donar aire al sector en aquests moments extremadament difícils, demostrant que l'acte cultural és un espai segur», conclou el director artístic del festival, Albert Mallol.

En aquesta edició han passat per l'escenari guixolenc músics com Albert Pla, Ara Malikian, Stay Homas, Manel, Amaral -amb doble concert- o Pablo López, mentre que l'únic nom internacional del cartell, els veterans Jethro Tull, va caure a darrera hora per la quarantena del Regne Unit.

Pel 2021, el festival ja té a la venda les entrades per alguns dels artistes previstos per aquest any que han ajornat l'actuació fins al 2021, com Jamie Cullum, Ben Harper, Simple Minds, Kool and The Gang o God Save the Queen.