Les mascaretes seran a partir de dissabte el comú denominador a la 32a edició del Visa Pour l'Image que es farà a Perpinyà. I és que a banda de l'obligatorietat de dur-ne per poder visitar la mostra, bona part de les fotografies que s'exposen mostren la realitat que el coronavirus ha deixat arreu del món. El director del Visa Pour l'Image, Jean François Leroy, explica que han escollit la covid perquè es tracta de «l'esdeveniment de l'any» i el festival no podia ser aliè al que ha passat en un any tan difícil que fins fa quatre mesos no sabrien si podrien tirar endavant l'exhibició.

La cara humana de la covid-19 a Nova York de Peter Turnley ocupa una part central de l'exposició. Les imatges, en blanc i negre, combinen la desesperació dels familiars i dels professionals sanitaris davant l'avançament de la pandèmia a la ciutat nord-americana.

Una altra proposta dedicada al coronavirus és Pandèmia(es), que aplega treballs de diversos fotoperiodistes d'arreu del món i que busca ser una primera visió panoràmica d'aquesta crisi els tumults de la qual continuaran agitant el «món de després» molt més enllà de la seva llunyana solució.

L'altre gran protagonista de la mostra és el canvi climàtic. Un seguit d'instantànies recullen moments de gran impacte en catàstrofes naturals com inundacions, incendis o sequeres.

En aquest sentit, Leroy assenyala que han apostat per aquesta temàtica perquè volen contribuir a sensibilitzar la població, en una «qüestió tan greu com aquesta». «Si no ens ho creiem i reaccionem ara, després serà massa tard per salvar el planeta», remarca el director del Visa Pour l'Image.

Pel que fa a les mesures de seguretat, s'ha decretat un aforament màxim en els espais que estaran oberts i que acolliran exposicions que hi haurà. Per poder entrar, això sí, caldrà registrar-se, portar posada la mascareta, guardar les distàncies de seguretat i seguir el sentit únic que s'ha fixat.

En total, l'organització ha previst un aforament màxim de 1.428 persones entre els diferents recintes que hi ha destinats a exposició. A més, les xerrades o les projeccions que es feien en diverses zones de Perpinyà i que reunien centenars de persones s'han anul·lat, però estaran disponibles en línia.