La consellera de Cultura de la Generalitat, Àngels Ponsa, va afirmar ahir que «la cultura tornarà a obrir quan la taxa de reproducció -del coronavirus- arribi al 0,9» a Catalunya. En una entrevista a RAC1, Ponsa va augurar que Catalunya podria aconseguir aquesta xifra en quinze dies o com a màxim tres setmanes gràcies a l'aplicació de les noves mesures de contenció de la Covid-19.

Tot i que les últimes restriccions que ha imposat la Generalitat en el context de l'estat d'alarma han anul·lat qualsevol acte cultural, la consellera ha celebrat que «la cultura ho ha fet molt bé, ja que no hi ha hagut cap rebrot en cap acte cultural». «L'autoritat en l'àmbit sanitari és la que mana», va recordar, i va explicar que l'ús dels 17,2 milions d'euros que el Govern destinarà al sector de la cultura es pactaran amb els afectats. Així, la consellera ha remarcat que aquests 17,2 milions estan destinats «a tot allò que pugui passar» durant aquest proper mes, però que, si es decreta abans l'obertura de la cultura, no es necessitaran íntegrament.

L'activitat cultural va quedar pràcticament aturada des d'aquest passat divendres i almenys fins d'aquí a quinze dies. Entre les noves mesures decretades pel Govern per frenar el coronavirus s'hi ha inclòs el tancament de teatres, auditoris, sales de concerts i també cinemes, i només podran obrir els museus, sales d'exposicions i galeries d'art, però amb un 30% d'aforament.

Malestar del sector

Les restriccions en el món de la cultura han despertat dures crítiques per part d'un sector que tot just aquesta tardor començava a respirar. El sector va alçar la veu dijous mateix, dia en el qual es van anunciar les noves restriccions, tant a través de les xarxes socials com amb una concentració al davant mateix del Departament de Cultura. A molts l'anunci els va agafar per «sorpresa», i va causar incomprensió en la mesura que la cultura ha estat recentment declarada bé essencial. «És paper mullat», expressaven dijous un centenar de professionals de les arts escèniques indignats amb el Govern i convençuts que el tancament tindrà un impacte molt petit en la contenció del virus.

Per intentar calmar el malestar del sector, Ponsa, va assegurar que des del seu departament han «lluitat fins al darrer moment» per tal de minimitzar el cop, però que les dades sanitàries els han obligat a tancar activitats.