Amb només 13 anys, la gironina Nonna Cardoner ja trepitja fort. La jove actriu, germana del també actor Nil Cardoner, acaba de rodar The Path, el seu primer llargmetratge. Un film alemany del director Tobias Wiemann i de producció internacional, que va transformar el passat mes d'octubre diverses localitzacions del nucli històric de Besalú i el Barri Vell de Girona en la França dels anys 40.

«Ha estat molt emocionant i intens perquè és la meva primera pel·lícula. He tingut l'oportunitat de visitar llocs que no coneixia del Pirineu Català, i també d'Alemanya. A més he conegut molta gent del rodatge amb els qui he fet amistat», confessa Cardoner sobre un rodatge que, espera, pugui obrir-li en un futur noves oportunitats en el món del cinema.

La pel·lícula s'inspira en la història real de molts migrants jueus alemanys que van escapar dels nazis a través dels Pirineus, un fet que ha obligat Nonna Cardoner a pronunciar correctament l'alemany. «A l'estiu vaig poder parlar a través d'internet amb la Jytte (que és la guionista) i durant el rodatge vaig tenir una coach, la Saskia, que m'ajudava a pronunciar bé l'alemany», explica la jove actriu, que va debutar davant la càmera fent de figurant a la sèrie Polseres vermelles d'Albert Espinosa i Pau Freixas, emesa per TV3, i en la qual el seu germà Nil interpretava un dels papers protagonistes.

Cardoner, que també ha tingut papers a la sèrie Benvinguts a la família -on donava vida a Sara Garcia- i aparicions a l'espai satíric de TV3 Polònia, no amaga la influència que el seu germà ha tingut a l'hora de dedicar-se de ple al món de la interpretació. «M'ha influenciat perquè quan ell rodava a vegades jo també l'acompanyava o si feia alguna obra de teatre també m'agradava anar-lo a veure. Ara sempre m'anima i molts cops m'ajuda a preparar-me els guions», afirma.

Sense oblidar els estudis

Tot i la seva reeixida entrada al món de la interpretació, Nonna Cardoner té molt clar que no ha d'oblidar els seus estudis, encara que compaginar les dues activitats no sempre resulta fàcil, especialment quan ha de perdre classes per poder rodar. «La veritat és que m'esforço molt per treure bones notes i a l'escola m'ajuden molt les amigues i els professors també», assegura. No obstant això, Cardoner també compagina la interpretació amb el ballet, a l'Escola Maribel Bover, i el cant, a la secció juvenil del Cor Geriona.

La versatilitat de Cardoner va quedar demostrada l'any passat quan, tota sola, va presentar la gala Catalunya aixeca el teló, que dona el tret de sortida a la temporada teatral catalana. Sobre la possibilitat de, en un futur, presentar un programa de televisió, la jove actriu confessa que no ho descarta i que seria una experiència «molt divertida».

Quant a les seves preferències cinematogràfiques, Nonna Cardoner tira de clàssics i confessa que Forrest Gump és una de les seves pel·lícules preferides. També tira de clàssics a l'hora d'escollir una sèrie televisiva i es queda amb la mítica comèdia Plats Bruts, protagonitzada per Joel Joan i Jordi Sánchez i emesa per TV3.