La sala La Planeta de Girona estrena El·lipsi una producció que recull històries personals, neguits, anècdotes i incerteses que han viscut els professionals sanitaris durant la primera onada de la pandèmia, així com el testimoni de pacients hospitalitzats i els seus familiars.

El director del muntatge, Ferran Joanmiquel, assenyala que «més que respostes, plantegem moltes preguntes a partir de la presa de consciència de la vulnerabilitat que tenim com a societat». Es tracta d'un «collage polièdric» que reflecteix un mosaic d'opinions i actituds que ha generat la irrupció de la pandèmia en el camp mediàtic i en el conjunt de la societat. Paral·lelament, també s'hi inclouen reaccions que s'han produït a peu de carrer, com el punt de vista de sectors negacionistes o defensors de la medicina alternativa.

El·lipsi, el títol de l'obra, vol fer referència a l'«omissió mediàtica» a partir d'on, segons Joanmiquel, «no s'ha donat prou rellevància a explicar quina relació té la pandèmia amb el canvi climàtic i la destrucció de la biodiversitat». L'obra és, alhora, una metàfora del «sotrac temporal que la pandèmia ha significat en l'àmbit personal i col·lectiu».

El relat, al qual posen veu les actrius Mireia Vallès, Judit Saula i Paula Fossatti s'ha construït a partir d'un treball de camp que han realitzat els mateixos integrants a partir de l'experiència de metges, infermers i psicòlegs de l'hospital Josep Trueta.

L'obra, que es podrà veure des d'avui fins diumenge, acollirà un col·loqui postfunció amb especialistes en diversos àmbits. Passaran per l'escenari noms com Miquel Barnera, psicòleg i terapeuta familiar especialitzat en violència de gènere; Natàlia Artigas, psicòloga experta en dol perinatal i coordinadora de l'Equip de Suport Emocional del Trueta; Montse Pérez, psicòloga, criminòloga i terapeuta familiar; Cristina Sànchez, doctora en Sociologia; Quim Pou, doctor en Biologia, i Toni Castro, cap de Medicina Interna del Trueta.