L’òpera torna aquest divendres al Teatre Municipal de Girona amb una nova producció del Rigoletto de Giuseppe Verdi a càrrec de la Fundació Òpera a Catalunya. Estrenada a finals d’abril a Sabadell, aquesta versió del clàssic de Verdi serà a Girona en el marc d’una gira per Catalunya i per l’Estat.

El repartiment està encapçalat pel baríton Luis Cansino en el rol de Rigoletto, el tenor Antoni Lliteres serà Il Duca di Mantova, la soprano Elisa Vélez interpretarà Gilda, el baríton Jeroboám Tejera farà el paper de d’Sparafucile i la mezzosoprano Anna Tobella serà Maddalena.

Sota la direcció musical del mestre Daniel Gil de Tejada, director titular de la Fundació Òpera a Catalunya, la direcció d’escena anirà a càrrec de Carles Ortiz, amb Esteve Gorina i Andreu com a director assistent.

En l’apartat musical, la partitura serà interpretada per l’Orquestra Simfònica del Vallès i compta amb el Cor dels Amics de l’Òpera de Sabadell. La direcció artística del projecte recau en Mirna Lacambra.

Un text censurat

Rigoletto és un espectacle basat en l’obra teatral Le roi s’amuse de Victor Hugo. Es va estrenar a La Fenice de Venècia, el març de 1851, en un context polític agitat que va afectar les finances del teatre –i del país- i després de superar els condicionants de la censura, que va imposar modificacions al compositor i al llibretista.