Diari de Girona

Diari de Girona

«A Begur hi ha un cinema meravellós, el lloc ideal per a un festival internacional»

La comèdia britànica «El gran Maurice» obre divendres la cita, en una vuitena edició que també aposta per la relació dona-cinema amb diverses propostes

El cinema de Begur, en una imatge d'arxiu. Aniol Resclosa

La comèdia britànica El gran Maurice, de Craig Roberts, obrirà divendres la vuitena edició d’un Festival de Cinema de Begur més internacional i ambiciós que mai. Fins el proper dia 12 s’hi projectaran desenes de títols dins d’una secció oficial que se centra en la comèdia, però també hi haurà múltiples activitats paral·leles o una secció centrada en la dona i el cine. Al darrere de tota aquesta moguda hi ha Clara Dato, empresària barcelonina del món de l’hostaleria (viu a Begur des de fa 22 anys, on hi va obrir l’hotel Aiguaclara), que «sense entendre-hi res de cinema», però aprofitant amistats i contactes com el del crític de l’ABC Oti Rodríguez Marchante, ha aconseguit consolidar l’esdeveniment.

«Ens en vam adonar que Begur té molts atractius i que no enteníem com s’acabava l’estiu al setembre i semblava que també s’acabava la vida al poble. Tenim un cinema meravellós i és el lloc ideal per a un festival internacional, en aquesta època de l’any», explica Dato. Santi Lapeira, com a director artístic, i José López, fent de responsable de continguts amb Rodríguez Marchante, són els seus tres grans assessors. «Els vaig trucar perquè volia fer un festival de cinema i no sabia què necessitava. Vam començar el 2015 i ho vam parar ni per la pandèmia», detalla amb orgull.

En aquesta edició alguns dels noms propis seran Fernando León de Aranoa, Teresa Gimpera i Carmen Machi, entre d’altres. Carla Simón, que havia de venir diumenge a la taula rodona La Mirada femenina, no hi podrà ser. Com tampoc hi assistiran Carme Elías ni Fernando Esteso, que havien de rebre homenatges divendres i dilluns, respectivament, per motius de salut. 

La comèdia és el motor de la mostra des de la quarta edició. Van començar sense un gènere concret, «però la gent ens ho preguntava i com que a Begur hi ves a gaudir i a passar-ho bé vam decidir especialitzar-nos en comèdia», apunta la responsable de la mostra.

El cinema Casino és el centre neuràlgic del Festival i les seves 182 butaques es tornaran a omplir en cada sessió, ara que s’han deixat enrere les restriccions de la pandèmia. Però a més hi ha circuits gastronòmics i múltiples activitats, com per exemple les sessions infantils per als escolars del municipi i d’Esclanyà. Dato admet que el Festival no té sostre i que, tot i el seu caràcter amateur i voluntari, han aconseguit un alt nivell artístic. Per Begur hi han passat noms com Patrice Leconte, José Luís Garci o Karra Elejalde, en edicions anteriors. Aquest any també s’hi deixarà veure el productor Enrique Cerezo.

Compartir l'article

stats