Diari de Girona

Diari de Girona

Doble & Hugsound desafien la implacable acceleració de la societat amb "Vida lenta"

El binomi gironí format pel cantant Pol Plaja i el productor Lluís Huguet reflexionen, al llarg de deu temes, sobre l’amor i el món actual, barrejant hip-hop amb bossa nova o ritmes disco. El pròxim dijous, 3 de novembre, presentaran el seu nou disc a l’escenari de La Copa de Girona

Pol Plaja (Doble) i Lluís Huguet (Hugsound) Marc Martí

Cinc anys enrere, el raper Pol Plaja i el productor Lluís Huguet, coneguts artísticament com a Doble i Hugsound respectivament, encara somiaven amb la possibilitat d’un dia poder actuar a l’escenari de LaCopa, coincidint amb la celebració de festes de Sant Narcís de Girona. I no és que en aquests anys s’hagin estat precisament quiets, a banda de participar en múltiples festivals de música urbana, tant a la ciutat com en altres indrets de Catalunya, el 2019 ja van trepitjar l’Auditori de Girona amb "Livin’ The Hug Life", el seu primer disc editat i distribuït de manera professional. El pròxim dijous, 3 de novembre, però, aquest tàndem gironí, que fa temps que ha passat de ser una promesa a ser un dels noms amb més projecció del hip-hop català, veurà complert aquell vell somni actuant a les barraques gironines, en companyia dels «germans» The Tyets, Boom Boom Fighters & Cookah P. Hi presentaran "Vida Lenta", un segon llarga durada editat per Halley Records que ha vist la llum aquest divendres. 

A la desena de cançons del disc, que estan cantades en català i en castellà, hi col·laboren artistes com Lildami, The Tyets, el raper mataroní Cookah P & Boom Boom Fighters i la cantant gironina Tramma. «Van sortir amb molta naturalitat. De fet, abans de fer la cançó ja havíem pensat en cadascun d’ells» destaca Plaja sobre uns col·laboradors amb qui Huguet subratlla que ja havien treballat en altres ocasions. «Fa temps que hi mantenim molt bon feeling i a l’hora de fer l’àlbum vam tenir aviat clar que volíem aprofitar al màxim aquestes sinergies» afegeix el productor i també responsable dels estudis gironins Basement Records, per on han desfilat un bon grapat d’artistes de l’escena urbana catalana com Lildami, Santa Salut, Sofia Gabanna, Flashy Ice Cream o The Tyets entre d’altres. 

Una de les singularitats del disc, que no és cap novetat pels seguidors d’una parella artística que acumula milers de reproduccions a les principals plataformes, és la decidida aposta per un so el més orgànic possible. A diferència d’altres apostes del gènere, que se serveixen sobretot del sampleig de temes mesclats artísticament pel discjòquei, en el cas de Doble & Hugsound la música està en bona part interpretada en directe, de la mà de la Basement Band, integrada per set músics. «Amb la banda potenciem molt més el nostre so, perquè al final no deixen de ser cinc cervells més pensants» explica l’MC gironí sobre un treball que incorpora un ampli ventall de gèneres com el trap, el dancehall, la bossa nova o els ritmes disco. «La gràcia està en el fet que tenim un so reconeixible» sosté Huguet, que també defensa que, des que van començar, han anat «absorbint moltes inquietuds». «Al final tenim deu temes amb personalitat pròpia, en els quals el comú divisor som nosaltres dos» afegeix.

Sobre el títol de l’àlbum, els dos artistes coincideixen criticar «el model de fastfood life en el qual s’ha instal·lat la societat». «Tothom va massa ràpid. Abans per comunicar-te amb algú, escrivies una carta, cuidaves la cal·ligrafia i et preocupaves perquè arribés al seu destí. Avui en dia, amb 0,3 mil·lèsimes de segon envies un missatge i ni tan sols et preocupes per si està ben escrit. Això es veu també reflectit en el món artístic. Moltes coses es valoren numèricament obviant la feina que hi ha al darrere» assegura Plaja, que enguany ha format part del Programa d’Acompanyament Artístic 2021-2022 del Centre de Creació Musical La Marfà.

La maduresa de les lletres

L’engranatge de Vida lenta es complementa amb unes lletres amb les quals el duo dona un «plus» important, amb temes com "Natural" o "Cicatrices". «Quan tenia 19 o 20 anys estava experimentant, però arriba un punt en el qual creixes i tens coses rellevants a explicar. Tots els temes parlen d’una història rellevant» subratlla Plaja. «Teníem ganes de fer suscitar al cervell coses» puntualitza per la seva banda Huguet.

Urban Cabezas, exmembre de Geronación, grup referent en l'escena hip-hop en la dècada dels noranta a la ciutat de Girona, continua exercint de mànager de Doble & Hugsound. «Crec que ha estat realment clau que nosaltres, en l'àmbit gironí, tinguéssim un referent com els Geronación, que van obrir camí» explica Plaja, que afegeix que aquella formació que va arribar a situar-se com una de les més destacades dins de l'escena espanyola, «va trencar amb moltes barreres, aconseguint que el món del hip-hop fos respectable». El jove cantant recorda que, quan el seu projecte va començar a funcionar una mica, notàvem que «hi havia un buit important en l'escena. Ens sentíem molt sols». No obstant això, Doble considera que ara mateix, hi ha «una efervescència» dins l'escena urbana gironina.

Compartir l'article

stats