Humor i circ al servei de la Bisbal

Les actuacions del pallasso Pere Hosta i els equilibris del grup argentí A Tope brillen el segon dia de la Fira del Circ al Carrer, una edició que compta amb 40 actuacions de 35 grups diferents

El pallasso Pere Hosta interpetant Disorder a la plaça de la Pietat

El pallasso Pere Hosta interpetant Disorder a la plaça de la Pietat / ANIOL RESCLOSA

Sergi Batlle

Són les cinc de la tarda i als principals carrers de la Bisbal hi ha, tot i la calor, un bullici impropi. Un centenar de persones s’apleguen a la plaça de La Pietat perquè els més petits contemplin, amb la il·lusió pròpia dels nens que acaba contagiant-se als més grans, l’espectacle Disorder, de Pere Hosta. Vestit amb una armilla de crupier i lluint les ulleres de cul de got que tant el caracteritzen, Hosta representa poèticament el desordre que hi ha a les oficines. Amb la seva vis còmica, el clown intenta, sense èxit, ordenar i certificar els documents de l’oficina portàtil que ha muntat al bellmig de la plaça. Bolígrafs que cauen de les butxaques, llançament d’objectes i tota mena de comentaris farcits d’humor que desperten els riures i els aplaudiments dels presents. 

Els més atrevits participen de l’espectacle, els més tímids riuen des de la distància asseguts a les cadires. A pocs metres de la plaça, davant els jutjats, hi ha un tumult que ja espera assegut per presenciar un espectacle d’equilibrisme. Envoltats de magnesi, el grup argentí A Tope, interpreta la imatge d’un esfondrament. En repetides ocasions, un dels equilibristes llança a l’altre cap amunt que es queda suspès a l’aire com si tractés d’esquivar la mort. Uns segons més tard, el seu cos descendeix i les mans de l’equilibrista que l’espera a terra li serveixen de coixí. El públic, conscient de la importància de la concentració que necessiten els artistes, roman en silenci fins que el cos és subjectat. Un cop reposa en mans de l’equilibrista, el públic es fon en aplaudiments. Paral·lelament a l’actuació, a davant de l’Ajuntament, l’artista valencià Víctor Garmendia i el balaguerí Dídac Gilabert assagen les seves respectives obres que representaran per segon dia consecutiu. «Ahir vaig actuar per primera vegada a la fira i estic molt content amb la rebuda» afirma Garmendia. 

Actuació del grup A Tope a la plaça davant dels jutjats

Actuació del grup A Tope a la plaça davant dels jutjats / ANIOL RESCLOSA

Una fira que agrupa tota mena d'art

 Les dues actuacions, acompanyades dels assajos, són el preàmbul d’una tarda que s’allargarà fins a la matinada i que estarà plena de funcions que van més enllà del circ. Els seguiran números de dansa, malabars, trapezi, música i cabaret. En comú, totes elles formen part del segon dia de la Fira de Circ al Carrer, una edició que comptarà amb 40 actuacions de 35 grups diferents que han atret la mirada de centenars de visitants. Alguns d’ells venen per primera vegada, altres repeteixen. Aquest últim és el cas de la bisbalenca Arlet Valls, d’onze anys, que ha vingut amb la seva mare per veure la fira del circ. «Porto venint a la fira des de petita i aquest any no m’ho volia perdre» diu l’Arlet. La mainada no és l’ única que no s’ha volgut perdre la fira. Abel Argelaguer ha vingut amb la seva xicota des de Dosrius per gaudir dels espectacles. «Nosaltres som consumidors de la Fira d’arts al carrer de Tàrrega i, per Sant Jordi vam venir a la Bisbal, la vam veure anunciada i ens va semblar una molt bona opció» explica Argelaguer.  

Porto venint des de petita a la fira i aquest any no m'ho volia perdre

Arlet Valls

Per a alguns, la fira també és una bona opció per fer plans en parella. Marc Guillem ha vingut de Noubarris per estar amb la seva parella, Martina Garcés, que és de la Bisbal. «L’any passat ja vam venir i ens va agradar molt, i ahir ja vam estrenar la nova edició i ens ha encantat» expliquen. L’edició més internacional de la Fira també ha atret la mirada d’estrangers com la Tania Soehne. «Cada estiu vinc amb la meva parella des de Erftstadt per estiuejar a Pals i aprofitem per venir a la fira» diu Soehne, que afegeix que «l’actuació d’un clown la va deixar impressionada». Finalment, també hi ha estrangers que venen per motius familiars. «He vingut des de Touluse per veure a la meva filla actuar amb el grup francès Alley-Hoop» relata Clara Fischer.