Una nova producció d’«Isabel 'Cinc Hores'» obre avui el vintè Musicant

El festival de Campllong produeix una adaptació en format concert del musical inspirat en la vida de la sindicalista Isabel Vilà

Fins dissabte hi actuaran el Cor de Cambra del Palau, Marc Parrot, Neus Mar i Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries

Un assaig de la nova producció.

Un assaig de la nova producció. / Musicant

Alba Carmona

Alba Carmona

El Musicant de Campllong inaugura avui (21.30) la vintena edició amb l’estrena d’una adaptació del musical Isabel «Cinc Hores», inspirat en la sindicalista Isabel Vilà (Calonge, 1843 - Sabadell, 1896), en format concert. Deu anys després de l’arrencada d’aquell ambiciós projecte per dur al teatre musical el text de Toni Strubell sobre la vida de la dona que va lluitar per restringir la jornada laboral dels nens en el temps en què el treball infantil era habitual, el festival de Campllong estrena una producció pròpia centrada en la música i la història del muntatge, però sense l’escenografia ni les projeccions.

El músic i compositor Antoni Mas, autor de la música del musical juntament amb el seu fill Marc, explica que li sabia greu que tot l’esforç quedés en va, per la feina feta, però sobretot, «pel personatge, perquè Isabel Vilà va ser una dona brutal».

«La versió concert ens permet que el públic es concentri en el que expliquem, que no es perdi en la forma i se centri en el que explica la narradora i les il·lustracions musicals sobre una dona que va lluitar molt pels altres», assegura Mas sobre Isabel «Cinc Hores», també coneguda per la seva participació en el Foc de la Bisbal.

Per a la versió concert, ha calgut adaptar i arranjar la música i també el llibret del musical, que s’ha convertit en un monòleg narrat en primera persona per l’actriu Isabel Rocatti.

Els passatges biogràfics de Vilà explicats per l’intèrpret s’il·lustren amb quatre veus líriques, la soprano Indira Ferrer, la mezzosoprano Mar Esteve, el tenor Josep Fadó i el baríton Lluís Sintes. Ho fan amb el suport de catorze músics de l’Orquestra del Musicant de Campllong, dirigida per Marcel Sabaté i creada expressament per a l’espectacle.

Mas, que feia anys que tenia al cap recuperar el musical, remarca que aquesta producció ha estat possible gràcies a la Junta del Musicant, que hi ha cregut, i a Xavier Albertí d’Embotits La Selva, que hi ha apostat fort.

«És un projecte totalment català, gairebé gironí al 100%, amb una història lligada a les Gavarres, a Calonge, a Llagostera i intèrprets d’aquí... un espectacle que entronca de totes totes amb la filosofia del Musicant», remarca Mas, que assenyala que la voluntat de l’equip és que la vida de l’adaptació no s’acabi a Campllong i es pugui fer una petita gira.

Amb Isabel «Cinc Hores» s’obren cinc dies de música a Campllong. Demà serà el torn del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i l’endemà farà parada a Campllong la gira dels 30 anys de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Neus Mar, amb Dones de sal hi actuarà l’1 de setembre i, finalment, tancarà el Musicant Marc Parrot el 2.

Subscriu-te per seguir llegint