El Municipal programa Messiez i «Jauría» i s'atreveix amb el circ de carpa

Per primera vegada el teatre de Girona instal·larà una vela a La Copa per acollir la companyia circense My!Laika

L'equipament oferirà 26 propostes teatrals, de dansa, música i noves teatralitats de gener a maig

«La voluntad de creer», de Pablo Messiez.

«La voluntad de creer», de Pablo Messiez. / Laia Nogueras

Alba Carmona

Alba Carmona

El Teatre Municipal de Girona programa els nous espectacles de Pablo Messiez, Carlota Subirós, Oriol Broggi o Victoria Szpunberg i, per primera vegada, aposta pel circ de carpa. Entre gener i maig, l'equipament oferirà 26 propostes de teatre, òpera, dansa, circ, noves teatralitats i música, amb una mirada cap a l’escena local, amb espectacles com An-ki, dels banyolins Ortiga; La nostra ciutat, amb dramatúrgia del gironí Llàtzer Garcia o Jauría, el premiat muntatge de Jordi Casanovas sobre el judici del cas de la Manada.

En la seva tercera temporada al capdavant del Teatre Municipal, la directora d'Arts Escèniques, Elena Carmona, referma la voluntat de combinar alguns dels èxits de la temporada, com La plaça del Diamant o Coralina, la serventa amorosa, amb muntatges més arriscats, com l'estrena d'Imperi, la nova producció de teatre documental de la companyia La Conquesta del Pol Sud i els títols que integren el cicle Paranormals. «Volem tocar totes les tecles, amb teatre de gran format, però també títols per a un públic exigent, a qui demanem que ens faci confiança», diu la responsable del teatre, que anima a descobrir propostes com el flamenc de La Chachi (Los inescalables Alpes. Buscando a Currito).

Una de les novetats de la temporada serà la instal·lació, per primera vegada, d'una gran carpa de circ a la Copa. L'esplanada ha acollit veles circenses en diferents ocasions, per exemple per Temporada Alta, i el Municipal també hi ha programat circ de carrer durant l'EscèNit, però aquesta serà la primera ocasió que la programació de l'equipament públic inclogui circ de carpa. «Per nosaltres sortir del teatre és un esforç important, i més la instal·lació d'una carpa durant tres dies, però fem una aposta pel circ de carpa amb els francesos My!Laika i l'espectacle Winter», explica Carmona, que ha confegit una programació en clau contemporània, amb mirada de gènere i «accessible a tots els nivells».

L’accessibilitat, diu Carmona, serà en l’àmbit econòmic, però també es veurà en la voluntat d’arribar a col·lectius diversos -amb funcions «relaxades», pensades perquè hi tinguin cabuda espectadors amb trastorn de l’espectre autista, per exemple- i a nivell temàtic, buscant «interpel·lar tothom» amb obres que aborden el racisme, la violència masclista o la salut mental, que tindrà un cicle propi compartit amb la sala La Planeta en col·laboració amb Escenaris Especials.

Entre els títols més destacats del nou curs hi ha La voluntat de creer, premi Max al millor espectacle de teatre del 2023, signat per un dels grans noms del teatre en espanyol, l’argentí Pablo Messiez, que no venia a Girona des del 2015. També La plaça del Diamant, la producció del Teatre Nacional de Catalunya sobre el clàssic de Mercè Rodoreda dirigit per Carlota Subirós o Coralina, la serventa amorosa de La Perla 29.

El repartiment de «La nostra ciutat».

El repartiment de «La nostra ciutat». / Sílvia Poch

També la multipremiada Jauría, sobre la violació grupal de San Fermín, que arribarà al Municipal amb un repartiment diferent del que es va veure a Figueres el 2021, amb actors com Àngela Cervantes, Carlos Cuevas i Francesc Cuéllar; La nostra ciutat, una producció del Lliure sobre el clàssic de Thornton Wilder o Picasso (rey, monstruo i payaso) amb els pallassos de Rum&Cia.

Pel que fa als espectacles amb un alt component visual i poètic sobresurt La ciudad de los otros, amb la dansa de gran format dels colombians SankofaThrough the grapevine del belga Alexander Vantournhout, que combina dansa, circ i humor; Mal de coraçon, d'Andrea Jiménez i Victoria Szpunberg o La Grutesca, d'Escarlata Circus.

El públic familiar trobarà propostes com la deliciosa An-ki d'Ortiga per Nadal; La gata que volia canviar la història, amb dansa i grans titelles o Hola, ràbia!, de La Banda i Playmodes.

La programació es completa amb les òperes Manon Lescaut i Turandot; una doble cita amb la música tradicional a càrrec de Núria Andorrà i Arnau Obiols i l'Escena Expandida, amb tallers i xerrades.

Les entrades ja estan a la venda.