Portbou i la Vajol s'integren al consorci del Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera

L'objectiu és reforçar l'equipament i "la memòria democràtica del país"

D'esquerra a dreta, l'alcalde de la Vajol, Joaquim Morillo, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, l'alcaldessa de la Jonquera, Míriam Lanera, i el de Portbou, Gael Rodríguez.

D'esquerra a dreta, l'alcalde de la Vajol, Joaquim Morillo, la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, l'alcaldessa de la Jonquera, Míriam Lanera, i el de Portbou, Gael Rodríguez. / Gemma Tubert

Gemma Tubert / ACN

Gemma Tubert / ACN

Els municipis de Portbou i la Vajol s'han integrat al consorci del Museu Memorial de l'Exili (MUME) de la Jonquera (Alt Empordà) amb l'objectiu de consolidar l'equipament i reforçar-lo com a "referent" de l'exili republicà. Els ajuntaments han signat l'acord aquest divendres a la seu del MUME amb la voluntat de fomentar sinergies, compartir recursos i potenciar espais de memòria en aquestes tres poblacions que van tenir un paper imprescindible en l'exili durant la Guerra Civil. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha celebrat l'actuació i ha afirmat que amb ella es reforça "la memòria democràtica del país".

La Vajol, Portbou i la Jonquera es van convertir en indrets indispensables per a l'exili republicà de la Guerra Civil Espanyola i van ser l'escenari de fets històrics de gran rellevància. El MUME, inaugurat fa 16 anys a la Jonquera, s'encarrega de divulgar la memòria i aquest llegat via exposicions però també impulsant la recerca històrica i la difusió pedagògica a través d eles entitats que la integren. Fins ara, ho feien el Memorial Democràtic, l'Ajuntament de la Jonquera, el Consell Comarcal i la Universitat de Girona.

Des d'avui, s'hi sumen els ajuntaments de la Vajol i Portbou. Els dos consistoris han signat l'acord en un acte amb la consellera Ubasart i l'alcaldessa de la Jonquera, Míriam Lanero. Lanero, que també presideix el consorci del museu, ha assegurat que des dels seus inicis, el MUME sempre ha volgut "integrar-se a la geografia del país" i que mai han treballat "de portes endins".

"Avui és un gran dia perquè s'hi uneixen dos municipis amb una gran riquesa patrimonial vinculada a l'exili", ha afirmat Lanero. En aquest sentit, ha dit també que, tot i que aquest divendres s'ha oficialitzat l'acord, fa mesos que les diferents administracions estan treballant conjuntament.

Per la seva banda, l'alcalde de Portbou, Gael Rodríguez, ha defensat la necessitat de promoure la memòria històrica i ha dit que amb aquesta "unió" s'ajunten "els valors del compromís, la dignitat i l'esforç permanent".

L'alcalde de la Vajol, Joaquim Morillo, també ha celebrat la iniciativa i ha dit que permetrà engegar projectes "conjunts de reflexió i diàleg".

Ubasart, a més, ha assegurat que l'entrada dels dos ajuntaments al consorci "reforça" el museu i també "la memòria democràtica del país". En aquest sentit, ha dit que el MUME rep cada any milers de visitants i que ja s'ha convertit en un "punt de referència" que "dialoga amb els exilis d'arreu del món".