Segueix-nos a les xarxes socials:

Programes de festes majors

Amb els bons resultats enguany quant a la pandèmia, gradualment es van reobrint els actes populars, entre els quals hi ha les esperades festes dels pobles

Programes de festes majors

Després d’un any 2020 en el qual la crisi de la covid-19 imposà la seva llei i mesures dràstiques de confinaments i prohibició de desplaçaments, tot just aquest mes ha començat una nova temporada de festes majors, i municipis d’una certa entitat com ara Llagostera i Cassà de la Selva han reprès l’activitat tradicional, tot i que amb les degudes mesures de prevenció i amb unes programacions força retallades.

Programes de festes majors

Un dels punts més interessants quant als festeigs populars és precisament aquest de les festes grans de les poblacions de tot arreu, i així mateix i seguint amb el costum ancestral, aquestes programacions d’actes s’acostumen a anunciar als veïns i forasters via aquelles publicacions tan esperades, aquells programes d’impremta que ens delecten d’allò més a través de tot tipus d’anuncis, festius i publicitaris, així com amb les acostumades col·laboracions literàries i artístiques mitjançant les quals persones professionals o simples aficionats promocionen llur municipi i donen a conèixer l’actualitat tant pretèrita, de diverses èpoques, com de la més bullent actualitat.

Programes de festes majors

Els programes, aquests llibrets de suma qualitat de presentació i continguts d’allò més interessants, igualment notaran una certa reducció deguda tant als pressupostos com al nombre d’actes a celebrar. Tanmateix, el públic en general i molt especialment els col·leccionistes de torn, romandran expectants per no perdre’s la lectura, i en el seu cas també la conservació i l’arxiu d’aquests opuscles que al cap dels anys tanta informació ens poden donar sobre la història de les més diverses localitats.

En honor a aquests seguidors que acostumen a guardar les publicacions, solem demanar als responsables corresponents, regidories de cultura i comissions de festes, que afegeixin als obligats anuncis dels actes i de les eleccions de les pubilles i els hereus, per exemple, altres escrits que donin prou «contingut» a uns programes que estan finançats tant pels propis ajuntaments com, majorment, pels anunciants de tota mena, els quals i per reconèixer-los dita aportació econòmica a fi i efecte de col·laborar al finançament de les festes, es mereixen el millor dels tractes. No trobem just que un programa de 80 pàgines, per exemple, compti amb 60 d’anuncis i la resta cobertes únicament amb la relació dels actes i prou. Amb tots els respectes, un abusiu disbarat.

Reproduïm les portades de dos programes de les fires de Girona dels anys 1916 i 1947; i un altre de la màxima actualitat, el corresponent a Cassà de la Selva per a la festa d’enguany.

Prem per veure més contingut per a tu