12 de novembre de 2008
12.11.2008
Empresa

Hutchinson de Palamós presenta un ERO per suspendre temporalment contractes a 400 treballadors

12.11.2008 | 16:17
L´empresa, durant una protesta anterior dels treballadors, precissament per acomiadaments

La multinacional Hutchinson, dedicada a la fabricació d'accessoris per a cotxe, ha presentat un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) per suspendre temporalment contractes a uns 400 treballadors de la plantilla. L'expedient, que es va presentar aquest dilluns a Treball, preveu que un 90% de la plantilla deixi d'anar a treballar de manera rotativa des d'ara i fins al proper 31 de març.

El representant del comitè d'empresa i membre de CCOO Albert Tavernero ha ressaltat que l'ERO preveu que 'l'empresa tanqui uns dies determinats, com ara els divendres, tot i que encara s'ha d'acabar de negociar l'expedient amb la direcció'.

La direcció de l'empresa va entrar l'expedient de regulació d'ocupació aquest dilluns a Treball. L'ERO preveu la suspensió de contractes de manera temporal a un 90% de la plantilla des d'ara i fins al proper 31 de març. Segons ha explicat el representant de CCOO a l'empresa, Albert Tavernero, les suspensions es faran 'de manera rotativa, depenent de les seccions' i fins i tot també es preveu que hi hagi dies –com ara els divendres- en què l'empresa tanqui les portes.

Es preveu que els treballadors que estiguin més afectats per l'expedient deixin d'anar a treballar un màxim de 22 dies, segons ha concretat Tavernero. El representant del comitè ha dit que des de la direcció se'ls ha argumentat que els motius de presentació de l'expedient es deuen a la davallada de comandes, arran de la crisi que travessa el sector de l'automòbil.

I és que la planta que la multinacional té a Palamós, situada al paratge de la Pietat, es dedica a la fabricació de components per a cotxes. Entre les peces que es produeixen hi ha, per exemple, els tubs d'aire condicionat. 'La crisi ens ha tocat d'aquesta manera i no s'hi pot fer res', ha indicat Tavernero.

A partir d'aquest moment, s'obre un període de negociacions entre el comitè d'empresa i la direcció de la planta per negociar els termes de l'ERO. El portaveu de CCOO ha avançat que la propera reunió entre les parts, després que els citessin per comunicar-los la presentació de l'expedient, serà dilluns vinent.

Des del comitè d'empresa ja s'ha demanat a la direcció de la factoria Hutchinson que els posi els comptes sobre la taula i, sobretot, el pressupost per a l'any vinent. 'Hem fet un incís molt important en aquest tema, perquè no ens refiem que això acabi en una situació molt més traumàtica', ha indicat Albert Tavernero. I ha afegit: 'Volem veure els pressupostos per saber si l'ERO de suspensió temporal de contractes és una solució eficaç'.

A la planta de Palamós en aquests moments hi treballa una plantilla de 480 persones, i es calcula que més de 400 estaran afectades per l'ERO que s'ha presentat. A més d'aquesta planta al municipi baixempordanès, la multinacional compta també amb altres centres de producció del grup Hutchinson en països de l'Europa de l'Est, com ara Polònia.

Diferents manifestacions

Els treballadors de l'empresa Hutchinson ja han protestat diverses ocasions contra situacions que vivien a l'empresa. Entre aquestes, el 18 de setembre de l'any passat el comitè d'empresa es va tancar en bloc a l'empresa, davant el mutisme de la direcció a l'hora de donar-los informació sobre canvis de treballadors i torns que es portaven a terme.

A més, el mes d'abril els treballadors van penjar diverses pancartes de protesta davant la fàbrica denunciant un 'ERO encobert', amb paraules de Tavernero i el comitè d'empresa. Criticaven que en els darrers dos anys hi havia hagut un degoteig de baixes i acomiadaments que havien comportat passar de 720 treballadors a 540. Ara n'hi ha 480 en total a la plantilla.

D'altra banda, la plantilla també havia sortit al carrer per protestar contra el nou Pla General de Palamós. Sostenien que amb la requalificació dels terrenys es comprometia el futur de l'empresa, que es podria deslocalitzar. Al final, Urbanisme va demanar a l'Ajuntament que dividís el sector industrial i del polígon en dos sectors per evitar que les empreses que ja hi estiguessin assentades haguessin de fer front als costos d'urbanització.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema