La Unió Europea va exigir ahir el restabliment "immediat" del subministrament de gas des de Rússia després que diversos països comunitaris hagin registrat "talls importants" en el seu proveïment.

La situació és "completament inacceptable", va dir la Comissió Europea i la presidència txeca de torn de la Unió Europea en un comunicat conjunt difós ahir.

Els talls de subministrament es van produir sense avís previ i "en clara contradicció" amb les garanties donades per les màximes autoritats russes i ucraïneses, que van assegurar que les seves tensions bilaterals no afectarien la UE.

La UE va insistir a Rússia i Ucraïna que concloguin les seves negociacions de manera definitiva i tanquin la seva disputa comercial bilateral.

El diàleg amb els dos països s'intensificarà perquè puguin arribar a un acord amb rapidesa, indica el comunicat.

La UE va fer aquest anunci després que fa dos dies el consorci rus Gazprom reduís un terç el bombament de gas a Europa a través d'Ucraïna,segons va informar la gasística estatal ucraïnesa Naftogaz.

Els països de la UE van rebutjar mediar en el conflicte del gas natural entre Rússia i Ucraïna en considerar que es tracta d'una disputa comercial de caràcter bilateral. Una missió de la Unió Europea s'ha reunit amb delegacions dels dos països per analitzar el conflicte, que va començar quan el gegant rus Gazprom va tallar el subministrament a Ucraïna el passat dia 1 per un desacord sobre el preu.

Ucraïna vol normalitzar-ho

Les autoritats ucraïneses van assegurar ahir a la UE que fan el possible per normalitzar el trànsit del gas rus als consumidors europeus.

D'aquesta manera ho va manifestar el cap adjunt del Secretariat de la Presidència ucraïnesa, Oleksandr Shlapak en una reunió amb una delegació de la UE, encapçalada pel ministre d'Indústria i Comerç de la República Txeca, Martin Riman.

El cap de la missió europea va dir que la situació amb el trànsit del gas pel territori d'Ucraïna és complexa i exigeix una solució immediata.

"Juntament amb Rússia i en presència de la Comissió Europea podem analitzar la situació i, espero, trobar una sortida", va dir Shlapak.

"Lamentablement no hi ha documents jurídics que defineixin clarament les obligacions tant de la part russa com la ucraïnesa sobre els subministraments de gas a Ucraïna, així com sobre el seu trànsit a Europa", va dir ?Shlapak.

El cap adjunt del Secretariat de la Presidencia va agregar que "perquè la pausa sorgida en els subministraments no porti a un col·lapse, Ucraïna, de manera unilateral, va prendre la decisió de continuar la seva funció de trànsit i, de fet, amb els seus propis recursos, compleix l'operació".