Les darreres estadístiques de compravenda d'habitatges i d'hipoteques a les comarques gironines constaten un lleuger increment interanual els últims mesos.

I és que el pessimisme dels darrers mesos comença a disminuir i per primer cop s'obté una variació mitjana positiva de tots els agents del sector. Així ho assenyala el baròmetre del clima de confiança del sector de l'habitatge, elaborat per la Generalitat, a partir de 1.706 enquestes realitzades durant aquest mes d'octubre entre ciutadania, empreses i professionals relacionats amb el sector.

De la mateixa manera que fa uns mesos l'evolució previsible era clarament pessimista, ara aquest pessimisme ha començat a disminuir. Per primer cop, tots els agents redueixen les valoracions negatives en relació amb l'evolució del sector. En el cas d'API promotors i aparelladors, ja és el segon semestre consecutiu en què es redueixen les valoracions més pessimistes.

No obstant això, l'estudi alerta que l'actual dinàmica del mercat no té precedents de fàcil comparació, i això fa molt complex preveure si aquesta tendència es consolidarà a curt o mitjà termini o caldrà més temps per arribar a mantenir un recorregut a l'alça que permeti estabilitzar el sector de l'habitatge a Catalunya.

L'optimisme d'aquest estudi contrasta amb les expectatives negatives sobre el sector a Espanya revelades per un sondeig entre entre 22 economistes i analistes a Europa.

Segons la seva opinió, la crisi financera global ha col·locat Espanya en situació de recessió després de l'explosió de la bombolla immobiliària, que a mitjans de 2008 va provocar una espiral a la baixa dels preus, de la demanda i el tancament de moltes empreses del sector. El sondeig considera que els preus de l'habitatge cauran una mitjana d'un 9,3% el 2009 i un 7,3% el 2010.