L'empresa Juncà Gelatines de Banyoles ha presentat un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal per a tota la plantilla. L'expedient, que afecta una setantena de treballadors, preveu enviar-los a l'atur durant un màxim de 120 dies. Segons va explicar el portaveu d'Acció Sindical de CCOO, Carles Chicano, la direcció havia justificat la mesura per motius productius a conseqüència de l'alça de preus de la matèria primera que es fa servir per produir gelatines. Després que l'expedient hagi entrat a Empresa i Ocupació, s'obre ara un període de consultes entre les parts. El 2010, Juncà Gelatines es va veure immersa en un concurs de creditors i aleshores també va presentar un ERO temporal per a tota la plantilla.

L'ERO temporal de Juncà Gelatines ja ha entrat als serveis territorials d'Empresa i Ocupació i demà es farà la primera reunió entre les parts.

Segons va concretar el portaveu sindical, els motius que havia al·legat la direcció són tant causes econòmiques com productives. "Per produir, Juncà Gelatines utilitza diverses parts del porc, però últimament el preu d'aquesta matèria primera s'ha encarit", va precisar Carles Chicano.

La impossibilitat d'adquirir el producte a un preu baix suposa, com explica CCOO, que l'empresa es vegi obligada a aturar línies productives.

Segon ERO en un any

A partir d'ara, s'obre un període de consultes entre la direcció i els representants de la plantilla. El portaveu de la UGT, Gabi Tejada, va avançar que la primera de les trobades es farà aquest 3 de juny. La intenció dels sindicats és arribar a un acord amb els directius de Juncà perquè l'empresa pugui començar a aplicar l'ERO.

De totes maneres, els sindicats diuen que cal mirar la documentació a fons, i que s'han de llimar alguns serrells, com ara els que fan referència a sous. En aquest sentit, Chicano va explicar que es vol intentar que Juncà Gelatines pagui als afectats un complement a la prestació d'atur durant el temps que estiguin desocupats.

Tot i que l'expedient de suspensió es pugui allargar fins a 120 dies, tant CCOO com la UGT preveuen que l'empresa no els esgotarà tots. De fet, l'any passat la direcció de Gelatines Juncà ja va presentar un ERO com el d'aquest 2011, i no el va aplicar al 100%.

Aleshores, l'expedient també preveia enviar tota la plantilla, de 73 persones, un màxim de quatre mesos a l'atur. "Al final, però, només es va enviar una part de la plantilla a l'atur durant una quarantena de dies", va comentar el representant de CCOO.

Pocs dies més tard que l'aleshores Departament de Treball autoritzés aquest primer ERO, Juncà Gelatines també va presentar concurs de creditors (l'antiga suspensió de pagaments). L'empresa s'hi va veure forçada després que el baix preu al qual es venia la gelatina i la competència internacional l'aboquessin a una situació d'insolvència. De totes maneres, com va dir Chicano, Juncà Gelatines va poder superar aquest escull renegociant el deute amb els seus creditors.