Segueix-nos a les xarxes socials:

Cooperació

Uns 300 treballadors d'ONG perden la feina per la crisi

Des de principis d'any s'han destruït 200 llocs de tècnics d'ONG a Catalunya i se'n preveuen 100 més

Uns 300 professionals de cooperació internacional de les ONG a Catalunya perdran la seva feina fins al 2012 per la retallada del 55% del pressupost del Govern en aquest àmbit i la crisi, ja que bona part dels convenis amb la Generalitat no es renovaran al desembre.

Així ho han anunciat a Europa Press fonts de la Federació Catalana d'ONG de Desenvolupament (FCONGD), les quals han precisat que des d'inici d'any ja s'han destruït 200 llocs de treball en les ONG federades --una part es corresponen a l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) d'Intermón-Oxfam--, i que el 2012 preveuen, com a mínim, un altre centenar d'acomiadaments, quan es desplomin les subvencions públiques per a bona part de les entitats.

"El número pot ser més elevat perquè només s'ha comptabilitzat el personal especialitzat de l'àrea de Cooperació Internacional de les organitzacions", han argumentat les mateixes fonts, i han augurat que, de mantenir-se l'actual escenari, quedarà un número escàs de professionals de l'àmbit, ja que moltes ONG petites i mitjanes es basen en voluntaris.

Diverses entitats de Desenvolupament han optat per reduir la jornada laboral i els mateixos treballadors han decidit, fins i tot, fer rotacions de períodes d'excedència, amb la finalitat de retallar despeses i mantenir els llocs de treball, mentre que les ONG de Pau i drets humans no fan nous contractes i reparteixen les tasques extra entre la plantilla.

Altres organitzacions busquen locals gratuïts per a les seves seus i uneixen forces per abordar conjuntament projectes en comú, una opció "complicada" per les diferències de filosofia i funcionament.

Han remarcat que "quan els recursos són pocs, l'enginy ha de ser molt", tot i que han lamentat la precarietat d'uns professionals especialitzats i formats --qui menys té, té dues carreres, han assegurat--.

"Podem arribar a quedar-nos amb una quarta part del personal actual", han estimat des de la FCONGD, i han expressat els seus recels perquè el Govern incompleixi el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2011-2014, pel qual el 60% de la partida en aquest àmbit ha de destinar-se a les ONG i la resta, a òrgans de la Generalitat.

Per tot això, han reclamat diàleg al Govern pel pressupost i el rumb de la cooperació catalana, en particular la seva intenció de privatitzar el sector amb el patrocini a empreses per a projectes de desenvolupament.

Per a les entitats, plantejar el dilema entre ajudar Catalunya o altres països és una fal•làcia: "La doctrina del 'nosaltres primer' no funciona. La pobresa i la injustícia, són una sola".

Prem per veure més contingut per a tu