Segueix-nos a les xarxes socials:

El crèdit al sector públic creix i es tanca l'aixeta a empreses

Des de juny de 2008, els préstecs a l´administració creixen un 22% mentre al sector privat cau un 11,7%

A finals de 2011, el Banc Central Europeu va inundar de liquiditat els mercats. Els bancs espanyols van ser els principals beneficiats, però això no va ajudar a fer fluir el crèdit a famílies i empreses. Els experts creuen que tampoc passarà amb el futur rescat a la banca espanyola. L´aixeta del crèdit està tancada, però no per a tothom.

Segons dades del Banc d´Espanya, corresponents a finals del primer trimestre, el crèdit que famílies i empreses gironines mantenien amb bancs i caixes d´estalvis ascendia a 22.633 milions d´euros. Això suposa un 11,7% menys que el que el sector privat gironí debia el juny de 2008, quan va marcar del seu màxim històric. En el mateix període, el crèdit que bancs i caixes han concedit a les administracions públiques a Girona s´ha incrementat un 22%.

I és que durant els anys de crisi, els diners no ha deixat de fluir ininterrompudament cap a les administracions públiques, assetjades pel dèficit i amb gran necessitat de finançament.

A finals de març, el crèdit al sector públic gironí pujava a 756,8 milions d´euros, després de registrar un augment trimestral de l´1,4%. Tot i això, el deute que les adminstracions mantenen amb el sector financer a Girona és encara 30 vegades inferior al que sumen famílies i empreses.

De l'escàs crèdit que hi ha en època de crisi, la major part se la queda l'Estat, qui, gràcies al seu poder de pressió i la seguretat que pot ser rescatat, gaudeix de finançament a tipus d'interès relativamet baixos, mentre que els agents privats han de pagar una sobreprima de risc molt elevada.

Prem per veure més contingut per a tu