Apple ha aconseguit guanyar una batalla legal davant de Samsung, després que un jurat dels Estats Units hagi determinat que la companyia sud-coreana va copiar de manera "intencionada" característiques clau dels populars iPhone i iPad, informa l'agència Reuters. La sentència dicta que Samsung haurà de pagar 840 milions d'euros a la companyia creada per Steve Jobs, però la sud-coreana ja ha advertit que recorrerà la sentència. El veredicte, que s'ha donat a conèixer després de menys de tres dies de deliberacions del jurat, podria portar a una prohibició total de les vendes de productes clau de Samsung i possiblement consolidarà el domini d'Apple en el creixent mercat de les comunicacions mòbils.

El jurat ha dictat que Samsung ha copiat de manera "deliberada" diverses patents d'Apple, com per exemple el zoom tàctil dels telèfons intel·ligents i de la tauleta iPad. La sentència n'anul·la una altra que donava la raó al gegant sud-coreà, que és el primer fabricant del món de telèfons mòbils. Samsung ha advertit que continuarà lluitant als tribunals i té previst arribar si cal fins a les Corts d'Apel·lació dels Estats Units.

La victòria d'Apple és un dur cop per a Google, ja que el seu software Android és el sistema operatiu dels productes de Samsung que s'ha sentenciat que infringeixen les patents d'Apple.

Google i els seus socis fabricants de hardware, inclosa Motorola, adquirida per la companyia, podrien enfrontar-se ara a nous obstacles legals en els seus esforços per competir amb el gegant nord-americà.

Com que el jurat ha determinat que la violació va ser "deliberada, Apple pot arribar a demanar que es pagui tres vegades la suma de compensació.

Apple va sacsejar el negoci de la telefonia mòbil quan va llançar l'iPhone el 2007, i va tornar a sorprendre la indústria el 2010 quan va presentar l'iPad. Segons informa l'agència Reuters, ha pogut comprar preus alts amb l'iPhone, amb marges de benefici de fins a un 58% per telèfon.

El difunt fundador de la companyia, Steve Jobs, va prometre "anar a una guerra termonuclear" quan Google va llançar Android, segons el seu biògraf. De fet, la companyia ha presentat demandes en tot el món en un esforç per bloquejar el que considera com una còpia descarada dels seus invents.

La victòria legal d'ara es dóna un any després que el president ?executiu Tim Cook assumís el comandament de la companyia. Les accions d'Apple, que aquesta setmana es va convertir en la major firma per valor de mercat en la història, van pujar gairebé un 2% fins a rècords màxims de 675 dòlars en operacions posteriors al tancament.

El professor de dret de Santa Clara Brian Love va desciure el veredicte com una victòria decisiva per a Apple: "Aquest és el millor escenari que Apple podria haver esperat", va dir a Reuters.