La integració definitiva i total de Banesto en el grup Santander, suposarà la desaparició d'una marca amb 110 anys d'història, que va tenir un paper essencial en el desenvolupament industrial espa?nyol. Santander ha optat per prescindir de la imatge de Banesto i posar fi a 18 anys de convivència de les dues marques comercials en benefici d'una imatge única, global i més potent.

La història de Banesto i Banco Santander es va unir el 1994, quan l'entitat presidida per Emilio Botín es va adjudicar en subhasta l'entitat intervinguda mesos abans pel Banc d'Espanya.

El 23 de desembre de 1993 Banesto va viure el moment més difícil de la seva història. Aquell dia, el supervisor va decidir destituir tot el consell d'administració, presidit llavors per Mario Conde, qui acabaria complint pena de presó per la seva gestió al capdavant de l'entitat.

Després de la intervenció i l'adjudicació al Santander, Banesto va viure una de les juntes d'accionistes més llargues i complicades de la història empresarial ?espanyola, en la qual van caldre vuit hores perquè els accionistes aprovessin l'operació.

La intervenció de Banesto va posar fi, no només a l'ascensió meteòrica de Mario Conde, llavors considerat un foraster de la banca, sinó també a la forta expansió de l'entitat financera, que va arribar a acumular una important cartera industrial i ser entre els cinc grans del sector financer espanyol.

De fet, en els seus més de cent anys d'història -va ser fundat en 1902- Banesto ha protagonitzat gairebé una trentena de fusions, fet que li va permetre absorbir entitats com el Banc de Vitòria, la Banca Coca, la Banca Garrigues Nogués, o dècades abans el Banc d'Oviedo, de Burgos, i el Banc Comercial de València.

Anys abans de la seva intervenció, Banesto va protagonitzar un altre incident, del qual va sortir airós, amb el llançament d'una opa hostil per part del Banc de Bilbao, el novembre de 1986. Dies abans d'aquesta operació, el Bilbao havia proposat a Banesto una fusió, que va ser rebutjada.

Banesto ja era en aquesta època un dels grans de la banca espanyola, gràcies a l'expansió territorial que va viure en els anys 70, i que el va portar a obrir oficines en molts dels punts de la geografia espanyola on no hi havia presència financera.

En els seus moments de màxima expansió, va arribar a comptar amb més de 2.000 oficines. Avui en té 1.698, moltes de les quals de solapades amb el Santander per la convivència de les dues marques, que ara es veuran abocades al tancament.