El Govern vol endurir la jubilació parcial perquè és molt costosa per a la Seguretat Social i, per desincentivar-ne l'ús, ha plantejat una reforma que inclou penalitzacions similars a les que es ja apliquen per a la jubilació anticipada, que suposen una reducció de la pensió.

Aquest és un dels canvis legals que vol portar a terme l'Executiu per acostar progressivament l'edat real de jubilació a l'edat legal i que està tractant amb els grups parlamentaris a la comissió parlamentària de seguiment del Pacte de Toledo.

Els coeficients reductors són un percentatge de rebaixa que s'aplica a la pensió de jubilació per cada any que s'avanci l'edat d'aquesta i que, segons la norma actual, s'aplica només en els casos de jubilacions anticipades.

L'1 de gener d'aquest any va entrar en vigor la reforma de les pensions aprovada en 2011 pel govern socialista entre les principals novetats de la qual hi ha el retard de l'edat de jubilació als 67 anys o l'increment de 35 a 37 anys de la cotització necessària per cobrar el 100% de la pensió.

No obstant això, el passat 28 de desembre, dies abans que fos efectiva aquesta norma, el Govern va decidir suspendre per tres mesos els articles relatius a la jubilació anticipada i parcial, per negociar ?alguns canvis en el Pacte de Toledo.

La comissió parlamentària ha tingut diverses reunions informals per parlar dels dos tipus de jubilació i també de com compatibilitzar la pensió amb un salari.

En principi, i a l'espera de concrecions, cap grup dóna suport als plantejaments del Govern.