La indústria tèxtil catalana es va conjurar ahir per "reinventar-se" i resistir una crisi que ha agreujat encara més la difícil situació que les empreses del gremi arrosseguen des de fa anys. Directius i professionals del tèxtil van participar en la primera edició del Texmeeting, un fòrum de debat impulsat per Texfor, la Confederació de la Indústria Tèxtil, per discutir sobre els reptes i oportunitats del sector en l'actual entorn de globalització.

L'encarregat d'inaugurar la jornada va ser, precisament, el vicepresident de Texfor, Francesc Garcia-Planas, qui va posar en relleu la importància d'aquesta associació, que representa a més de 4.000 empreses, bona part de les quals a Catalunya. La majoria d'aquestes utilitzen uns 43.000 treballadors i l'any passat van assolir una xifra de negoci de 4.800 milions d'euros. Garcia-Planas va defensar que "la indústria és moda", ja que sense ella "no és res", i va celebrar que l'activitat productiva torni a veure's com una garantia de progrés a Catalunya i Espanya, després d'uns anys en els quals s'ha apostat en excés pel sector serveis.

Per la seva banda, el secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Pere Torres, va assegurar que el futur de les empreses tèxtils, que fabriquen o comercialitzen filats, teixits o estampats, passa, en bona part, per la innovació i la internacionalització.

Torres va recordat, a més, la rellevància que el tèxtil té a Catalunya, ja que representa el 4,2 % de la seva indústria, l'11 % de les empreses i el 8 % de les exportacions. "Ningú pot discutir el pes del sector tèxtil en l'economia catalana", va subratllar Torres.

La trobada va comptar també amb la participació de nombrosos empresaris tèxtils, que van constatar que el sector passa un moment difícil, encara que van expressar la seva voluntat de seguir treballant per "recuperar-lo". "La situació és difícil però entre tots hem d'intentar tirar endavant les empreses. Hi ha una necessitat global de què tots anem a una perquè això pugui continuar", va declarar la responsable del departament de disseny de la firma de teixits A. Gratacós, Rosa Pujol.

L'administrador de l'empresa Texprint, Josep Espígul, va afegir: "El sector està bastant perjudicat, però els que hi som tenim voluntat i ganes de seguir-hi sent". Més pessimista es va mostrar Josep Maria Donat, president de la firma de llenceria, moda de bany i pret-à-porter TCN, que va manifestar que el sector "s'ha de reinventar" i si no ho fa, anirà "malament".