El ple monogràfic sobre joventut del Parlament ha aprovat avui resolucions en les quals s'insta a utilitzar els recursos del pla de la UE "Garantia Juvenil" per fomentar l'ocupació per a joves, congelar les taxes universitàries i ajudar als estudiants que han emigrat a tornar a Catalunya.

Amb més d'una hora i quart de retard respecte al previst a causa de problemes tècnics per organitzar les votacions, el Parlament ha aprovat totes les resolucions conjuntes de CiU i ERC, però també propostes d'altres grups.

D'aquesta manera, la majoria de grups han aprovat qüestions com que la Generalitat ajudi als joves que han emigrat a altres països per tornar a Catalunya, o que els pisos buits transferits a la SAREB (banc dolent) puguin ser destinats a lloguer social per a joves, mentre que CiU, PP i C's han impedit conjuntament que el Parlament es pronunciï en contra de la reforma laboral.

CiU i ERC van votar en contra de revertir l'augment de taxes universitàries, però en canvi, el Parlament sí que ha aprovat que quedin "congelades" i que les corresponents a facultats d'enginyeria siguin "revisades" per garantir que hagi "equitat".

Tots els grups van aconseguir que una o més de les seves propostes hagin estat aprovades, gràcies a la 'geometria variable' que en ocasions s'evidencia al parlament català.

En la proposta principal del ple -pactada entre CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i Ciutadans (C's)- s'insta el Govern a fer que el programa "Garantia Juvenil" de la UE es converteixi en l'eix central de les polítiques d'ocupació juvenil, i que això comporti que tot jove que hagi finalitzat els seus estudis o una activitat laboral tingui accés, abans de quatre mesos, a una ocupació, o bé a un curs de formació o a pràctiques remunerades.

La Generalitat estima que a Catalunya li corresponen aproximadament uns 300 milions d'euros dels fons que rebrà l'Estat espanyol per a polítiques d'ocupació corresponents al programa.

ERC ha vist com, amb el suport de CiU, les seves propostes han estat aprovades gairebé en la seva totalitat i, entre elles, destaca la que obliga a que tinguin prioritat per aconseguir ocupació els joves les famílies dels quals siguin perceptores de renda mínima d'inserció, i també la que obliga el Govern a aprovar "polítiques de migració" destinades a "combatre l'exili juvenil" per motius econòmics