Els responsables d'Oxfam Intermón van demanar ahir al Govern que impulsi una reforma fiscal que permeti finançar adequadament les polítiques socials després dels ajustos soferts, ja que amb l'actual sistema les famílies aporten gairebé 50 vegades més a les arques públiques que les grans empreses.

Aquesta és una de les conclusions de l'informe sobre el sistema tributari espanyol denominat "Tant tens, tant guanyes? Fiscalitat justa per a una societat més equitativa", que van presentar el director general d'aquesta ONG, José María Vera, i la responsable d'investigació, Teresa Cavero.

Cavero va destacar que el sistema tributari a Espanya recapta poc, set punts per sota de la mitjana europea, i que el gruix de la recaptació prové del treball i el consum dels ciutadans i no de les rendes del capital ni dels beneficis de les empreses.

Les famílies aporten al voltant del 90% de la recaptació i les empreses la resta, el 10%, i d'aquest percentatge menys del 2% correspon a les grans companyies, segons l'informe.

Elevat frau fiscal

En la presentació de l'informe a Barcelona, l'organització va destacar que aCtalunya deixa d'ingressar uns 16.000 milions a l'any pel frau fiscal que cometen les empreses. El director d'Oxfam Intermon a Catalunya, Francesc Mateu, va explicar que l'organització llançarà una campanya de mobilització ciutadana per demanar al govern que apliqui un decàleg de principis que regeixi la reforma fiscal que el Govern aprovarà aquest any. En la presentació de l'estudi també hi va participar Xavier Casanovas, de la Plataforma per una Fiscalitat Justa, qui va reclamar que es doni veu "a la societat civil en matèria d'impostos. Ens afecta directament i hem d'entrar en aquest debat, en què queda molt camí per recórrer".