Canvi de política a Iberia. L'aerolínia, propietat d'International Airlines Group (IAG), ha començat a suprimir tots els privilegis dels quals gaudien els exconsellers, com Rodrigo Rato. El nou conseller delegat de l'aerolínia, Luis Gallego, ha eliminat moltes de les contraprestacions especials que tenien els exdirectius i exconsellers d'Iberia, com ara el dret a volar gratis tota la vida en primera classe, amb la família inclosa. Segons informava El Confidencial, aquesta prebenda va ser aprovada per la Junta General d'Accionistes del 2006 amb un únic objectiu: cuidar els excaps de l'aerolínia encara que haguessin estat destituïts. Una situació que va afavorir l'anterior conseller delegat Rafael Sánchez Lozano.

L'anterior cap visible de la companyia va deixar el seu càrrec quan l'aerolínia tenia pèrdues milionàries. Això no obstant, va ser recompensat amb una indemnització d'1,16 milions d'euros. A més, podia gaudir de sis bitllets anuals intercontinentals, i 18 entre Espanya i Europa. Aquests bitllets gratuïts es consideren una retribució en espècies, per la qual cosa han de ser inclosos en les seves declaracions d'Hisenda. Això no obstant, el seu valor fiscal només representa el 25 per cent del preu. El nou president d'Iberia, Luis Gallego, va renunciar de forma voluntària a cobrar una prima de 632.000 euros. D'aquesta manera feia un gest a la seva plantilla, a la qual s'ha aplicat en els últims temps dos expedients de regularització d'ocupació -un voluntari i un altre obligatori- que ha afectat prop de 5.000 empleats. El nou gest d'austeritat arriba acompanyat de la supressió dels privilegis a persones com Rodrigo Rato, que va ser conseller d'Iberia durant dos anys i mig en representació de Caja Madrid (que després es va convertir en Bankia). Gràcies a aquest privilegi, Rato podia volar entre Madrid i qualsevol destí a l'altre costat de l'Atlàntic de forma gratuïta. Segons El Confidencial, els desplaçaments en business dels quals podia gaudir Rato oscil·laven entre els 3.000 i els 4.000 euros. Per tant, aquest exconseller disposava de fins a 24.000 euros en vols gratuïts. Aquest privilegi també el gaudien altres exconsellers de Bankia que a hores d'ara es troben imputats per presumptes delictes d'estafa, falsificació de comptes anuals i administració fraudulenta. Aquest és el cas de José Manuel Fernández Norniella.

Els pilots

Els pilots tenen uns privilegis similars, ja que poden accedir a vuit vols amb reserva i a un nombre il·limitat sense reserva en el cas que a l'avió hi hagi places disponibles. Davant d'aquesta ?circums?tància el Tibunal Suprem ha dictat que els 18.000 treballadors d'aquesta aerolínia veuran com a partir del 2015 es modifica la fiscalitat d'aquests bitllets que es declaren com a retribució en espècie i per als quals només abonen unes taxes i unes despeses.