Experts en privacitat i en desenvolupament de programes informàtics reunits ahir a Girona van pronosticar que, a curt i mitjà termini, la seguretat serà un valor principal del nou software.

El president de l'Associació Professional Espanyola de Privacitat (APEP), Ricard Martínez, va explicar que la gestió correcta de les dades dels usuaris suposa "un avantatge competitiu".

Martínez va assistir ahir al matí a Girona a una trobada denominada "Diàlegs TIC" de l'APEP, on s'analitzen els reptes que afrontar en el disseny de nous productes que infereixen en l'àmbit de la seguretat.

Les empreses de comerç electrònic o les aplicacions per a dispositius mòbils són exemples d'aquesta gestió de dades personals en camps com el sanitari o l'educació.

"Actualment no s'acaba de percebre en termes de negoci que el coneixement per part dels usuaris del que passarà amb la seva informació personal abans d'usar un d'aquests productes informàtics sigui un avantatge", va dir Ricard Martínez, que afegeix no obstant això que aquesta situació canviarà "molt d'hora".

L'organitzador de la trobada de Girona, Carles López, integrant al seu torn de l'APEP, va posar com a exemple de futur en l'àmbit de la privacitat un software de gestió per a centres escolars creat des de Girona, denominat iEduca, que ha guanyat un premi de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades.

López va qualificar la jornada, que va comptar amb una quarantena de participants, d'"èxit", ja que "ha complert el seu objectiu principal de conscienciar als desenvolupadors de programari que cal tenir en compte tots els temes que puguin afectar la privacitat dels usuaris en el desenvolupament de programari i que per a això és necessari fomentar la col·laboració entre els especialistes jurídics i informàtics. No només pel sol fet de complir amb la normativa legal sinó per obtenir la confiança dels usuaris finals i per tant aconseguir un avantatge competitiu sobre altres competidors".