La família Miquel es va desvincular ahir definitivament de Miquel Alimentació Grup, l'empresa fundada fa 90 anys a Figueres i ja és propietat de l'empresa estatal xinesa Bright Food. Ahir es va oficialitzar l'operació, en un acte a Barcelona en el qual es van resoldre algunes incògnites: la marca Miquel Alimentació seguirà activa, la seu de la companyia es mantindrà a Vilamalla, l'equip directiu liderat per Pere Laymon mantindrà les actuals funcions executives i no hi haurà canvis en la plantilla. A més, Bright Food pretén utilitzar Miquel Alimentació com a plataforma per exportar productes alimentaris espanyols a la Xina.

Després del tancament final de l'operació, per una quantitat que no s'ha fet pública -fonts periodístiques la situen entre els 120 i els 250 milions d'euros,tot i que els Miquel mantenen els actius immobiliaris-, el propietari de Miquel Alimentació, Ramon Miquel Ballart, va assegurar que "avui és una data històrica per al grup Miquel" i que la inversió de Bright Food suposa "un punt i seguit" en la trajectòria que la firma va iniciar fa 90 anys i que està orientada a l'expansió.

El vicepresident del grup xinès, Ge Junjie, va explicar que l'operació és un pas clau per a la construcció d'una plataforma global de subministrament i distribució, i va subratllar que aquesta operació els dóna l'oportunitat d'introduir "productes de qualitat" en un mercat de 1.300 milions de persones.

Ge es va mostrar convençut que els productes espanyols, entre els quals el pernil, el vi, l'oli, els caramels i la xocolata, tindran bona acollida al mercat xinès, que "té la voluntat de cobrir les seves necessitats".

En aquesta línia, creu que Miquel Alimentació experimentarà els anys vinents "un creixement sostenible i saludable" que contribuirà no només a mantenir l'ocupació actual, sinó a crear nous llocs de treball a Espanya.

Dos nous socis

En l'operació, intermediada pel banc d'inversió GBS Finanzas, també hi han participat dos inversors minoritaris considerats "estratègics": la firma d'inversió xinesa JIC Investment i el grup xinès especialitzat en el negoci franquiciador de marques, DHT. Fins ahir, no es va revelar la participació d'aquests inversors privats, que Ge Junjie va emmarcar en el procés de reforma de les empreses públiques xineses, que preveu més col·laboracions amb el sector privat.

Bright Food participa en l'operació amb el 72% de les accions, mentre que JIC controla el 18% i DHT, el 10%.

El consell d'administració estarà integrat per nou membres (4 de Bright Food, un per a cada un dels altres socis, el CEO de Bright Food a Austràlia, Pere Laymon i un membre independent).

Ge Junjie ha destacat que l'adquisició del grup gironí també obre una oportunitat "perquè les empreses europees puguin enviar els seus productes al mercat xinès" a través dels seus canals de distribució.

Bright Food es planteja també fabricar a Espanya productes de la seva marca (com oli) per comercialitzar a la Xina. En aquest cas, buscaria indústries agroalimentàries espanyoles que fabriquessin amb marca xinesa.

Fundada el 1925 a Figueres (Alt Empordà), Miquel Alimentació Grup és líder del sector de la distribució majorista alimentària, en la comercialització de productes de marca pròpia i el principal operador logístic a Espanya. També compta amb una divisió de franquícies minorista (supermercats Spar i Suma), així com una de servei d'alimentació organitzada i una d'exportació.

De la seva banda, Bright Food és un conglomerat industrial públic amb seu a Xangai, format per 18 empreses i quatre companyies cotitzades a la Xina, amb una facturació de 18.000 milions d'euros.