UGT fixa aquesta setmana les bases de la seva nova estructura dins d'un procés de renovació que inclou el relleu en la secretaria general, a la qual es preveu concorrin dos veterans: Miguel Ángel Cilleros, responsable de Serveis per a la Mobilitat, i Josep Maria Álvarez, secretari general a Catalunya.

D'aquesta forma, el procés de modernització del sindicat portarà al relleu de Cándido Méndez, després de més de dues dècades al capdavant del sindicat, si bé sembla, segons fonts d'UGT, que en aquesta disputa per la secretaria no prevaldrà el canvi generacional amb un candidat més jove sinó "l'experiència i la trajectòria" com a eines fonamentals per capitanear el canvi.

Fonts de la UGT han explicat a Efe que bona part del sindicat pensa que la joventut "no és un valor ni una qualitat" i han recordat que l'anterior congrés va limitar a tres els mandats per estar al capdavant de la secretaria, amb el que "el relleu generacional podria arribar a posteriori".

Per donar el tret de sortida a la modernització del sindicat i a la reelecció del secretari general, aquesta setmana (25 i 26 de novembre) es reuneix el Comitè Confederal, màxim òrgan entre congressos, que debatrà el l'aprimament de l'estructura, ja que es passarà de 6 a 3 federacions.

Però sobretot, s'abordarà un "canvi cultural" que permeti més participació de les federacions en les decisions de l'Executiva.

Josep Maria Álvarez ha explicat que el que el mou a participar en aquest debat de la successió és "el que pugui aportar al sindicat" des de la seva dilatada experiència a Catalunya, "no hi ha una altra perspectiva".

Álvarez, de 59 anys, ha reconegut que hi ha companys que li han proposat: "I jo no he dit que no", però també ha volgut deixar clar que no està en cap carrera, ni rivalizant amb ningú per ser secretari general.

Ha admès que té el suport de la Federació de Metall, Construcció i Afins (UGT-MCA) i, previsiblement, de la catalana però ha assegurat que el debat ara està a "actualitzar el sindicat" i "parlar d'equips", no d'"hiperlideratge".

Es tracta, ha dit, de posar damunt de la taula un projecte comú, de conjuminar esforços i deixar clar que no es tracta només del relleu de la Secretaria General sinó de tota la Comissió Executiva.

A més, Álvarez ha obert fins i tot la possibilitat a una candidatura de consens ja que el seu interès és afrontar el canvi amb voluntat d'equip, no des de la confrontació.

Per la seva banda, Miguel Ángel Cilleros, de 53 anys, ha admès que la possibilitat de dirigir el sindicat li produeix "vertigen" i ha comentat que ell, de moment, no parla com a candidat ja que encara no ha fet el pas formal. No obstant això, ha precisat que "només donarà aquest pas" si sap que té darrere suports suficients.

Altres alternatives

Si bé Cilleros i Álvarez es perfilen, de moment, com els candidats amb més possibilitats, segons fonts d'UGT, també la secretària general d'Andalusia, Carmen Castilla, ha revelat en algun moment la seva intenció de concórrer com a candidata igual que la responsable de Cantàbria, María Jesús Cedrún.