A mitja sessió, ahir, d'Allò que el vent s'endugué, el clàssic per antonomàsia, una colla d'avis de la residència de Palau, a Girona, rebien una visita que, tot i ser anunciada, els sorprenia: la de la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, que volia conèixer el centre d'aquestes característiques "més gran de Catalunya" en la seva primera visita institucional a la província. Hores abans, en un matí intens, Bassa es reunia amb representants de les patronals Pimec i FOEG i del sindicat CCOO -amb UGT ja s'hi va reunir a Barcelona- per exposar-los les línies estratègiques del Departament. La formació, la contractació de joves i els riscos laborals van ser les principals qüestions que els agents socials van posar damunt la taula.

El president de Pimec Girona, Pere Cornellà, va oferir a la consellera, d'entrada, "tota la col·laboració" de la patronal per "sumar esforços" i "concretar accions" que ajudin a millorar el castigat mercat de treball. I després de l'oferiment, van arribar les demandes: la principal, l'agilització de la posada en marxa de l'Agència Pública del Sistema de Formació i Qualificació Professional. Pimec tem que s'intensifiquin les tensions al mercat laboral pel "desfassament entre l'oferta i la demanda de qualificació". La solució a aquesta amenaça passa, a parer de Cornellà, per impulsar un "salt qualitatiu" en la formació professional.

FOEG, de la seva banda, va incidir en els problemes que genera a les empreses la Llei de Riscos Laborals a l'hora de contractar joves d'entre 16 i 18 anys en el marc de la formació dual (sistema que combina l'ensenyament amb pràctiques a les empreses). Un marc normatiu de l'any 1957 que planteja "moltíssimes limitacions" i que complica a les empreses poder disposar de joves d'aquestes edats. Aquesta patronal també va traslladar a Dolors Bassa preocupació per l'elevat "intrusisme professional" que ha detectat "en nombrosos sectors econòmics" i va demanar solucions.

Però en política les solucions tenen el seu ritme, de manera que Bassa va prendre bona nota de tot i va emplaçar els agents socials a treballar conjuntament per resoldre els reptes diversos. En la trobada amb CCOO, Delphi, el fabricant de bombes d'injecció per a l'automoció que amenaça de tancar la factoria de Sant Cugat, va ser la qüestió -no gironina- central. En cap de les trobades va faltar cordialitat, oferiment de diàleg d'una part a l'altra i compromisos de treballar junts per aixecar el país.