19 de febrer de 2016
19.02.2016

Girona: esperit exportador

Per setè any consecutiu les vendes de productes i béns gironins al mercat exterior augmenten i assoleixen xifres de rècord: 4.681 milions el 2015, un 6,5% més que l´any anterior · La Xina i els EUA són dos dels mercats que més creixen, una tendència que confirma que la internacionalització de l´economia de la província és una realitat

22.02.2016 | 07:13

Les dades del Ministeri d´Economia confirmen que el sector exterior de la província de Girona té una salut de ferro. És, de llarg, la demarcació catalana que presenta una balança comercial més positiva. Des del 2009, any en què les vendes de béns a l´estranger van caure més de l´11% en relació al 2008, les exportacions no han parat de créixer. En aquest context, 2015 tanca amb xifres rècord.

Per cada euro que Girona es gasta en comprar productes industrials fabricats a l´estranger, n´exporta dos. Un any més, i ja en van set de consecutius, la venda de béns gironins a l´exterior creix, i de quina manera: 2015 va ser un exercici rècord, ja que les exportacions van augmentar un 6,5% respecte del 2014 i van assolir la xifra històrica de 4.681 milions –387 més, en nombres absoluts­–, segons les dades que va donar a conèixer ahir el Ministeri d´Economia i Competitivitat.

Evolució del comerç exterior gironí


La indústria càrnia, amb moltíssima autoritat, va liderar aquesta tendència i va generar el 27,2% del total d´exportacions, seguida de la de la maquinària, que va representar gairebé el 10%. Pel que fa a mercats, de l´estadística oficial en sobressurten dues dades: les exportacions a la Xina creixen prop d´un 38% i, als EUA, amb un canvi euro-dòlar més favorable, de l´entorn d´un 14 (també és significatiu l´increment de vendes registrat a Portugal, del 30,2%).

Les empreses de Girona, doncs, comencen a fer-se un lloc en les dues primeres economies mundials i fan bones les paraules del conseller d´Economia i Empresa, Jordi Baiget, que celebra que «la indústria catalana» hagi «interioritzat que les exportacions són una estratègia de competitivitat». I en aquest àmbit, les empreses de la província excel·leixen, ja que el comerç exterior gironí creix per sobre de la mitjana de Catalunya, que va tancar l´any passat amb un increment de l´exportació del 6,1%. Malgrat que les importacions (8,5%) van créixer més en termes percentuals que les exportacions, Girona és, de llarg, la província que presenta la balança comercial més positiva (2.379 milions), seguida a molta distància de Lleida (957). Barcelona i Tarragona se situen en números vermells, amb un dèficit de 12.434 i de 3.100 milions, respectivament. Tot i els increments notables de vendes al mercat xinès i al nord-americà –Espuña d´Olot, per exemple, anunciava tot just dimarts la compra d´una factoria d´embotits a l´estat de Nova York–, els 28 països de la UE són, en conjunt, els millors clients de la indústria gironina, ja que és allà on van a parar gairebé el 75% de les vendes. França, a molta distància, és qui més compra (1.370 milions el 2015, un 2% més que l´any anterior). La segueixen Itàlia (375 milions, un 0,5% més) i Portugal, on les vendes van créixer significativament l´any passat i es van situar en els 375 milions, un 30% més.

Alemanya, l´«ovella negra»

Per volum, el quart mercat dels productes fabricats a Girona és Alemanya, amb 317 milions, segons les dades del Ministeri. No obstant això, les exportacions a la primera potència del continent van caure un 1,8%. No va passar el mateix al Regne Unit, on van créixer un 7,2%, ni tampoc a Polònia, on l´increment va ser del 2,5%. Per sectors, els que més van millorar els registres de 2014 van ser els dos més importants pel que fa al pes que tenen sobre el conjunt de les exportacions: és a dir, el carni va incrementar un 13% les vendes i el de la maquinària, un 12%.

En el global d´Espanya, les vendes de béns a l´estranger també van créixer, però a un ritme menor, del 4,3 per cent, 1,8 punts més que el 2014.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook