La Comissió Europea (CE) va imposar ahir multes per un total de 485 milions d'euros als bancs HSBC, JP Morgan Chase i Crédit Agricole per participar en un càrtel que manipulava el tipus d'interès interbancari euríbor per a productes derivats. Brussel·les va concloure que van pactar els preus de productes derivats de tipus d'interès en euros i van intercanviar informació sensible entre elles, fet que viola les normes antimonopoli de la Unió Europea.

Les tres entitats van decidir no pactar per tancar la investigació sobre aquest càrtel, com sí van fer Barclays, Deutsche Bank, RBS i Société Générale, que també van participar en el mateix i van arribar a un acord amb la CE al desembre del 2013. La decisió posa fi a la investigació de la CE sobre el càrtel, que va funcionar entre setembre del 2005 i maig del 2008 i en què van estar implicades les set entitats en diferents períodes.

«La Comissió ha conclòs que els tres bancs han violat les normes de competència europees», va dir la comissària de Competència, Marghette Vestager, en una roda de premsa. Les multes seran de més de 114.654.000 d'euros per al francès Crédit Agricole, de 33.606.000 per al britànic HSBC i de 337.196.000 per a l'americà JP Morgan Chase. «Aquestes multes tenen en compte les vendes dels productes en qüestió a Europa, quant de temps van participar en el càrtel, així com la gravetat i el gran abast de la infracció», va indicat la comissària europea.