El procés de recollida i tractament de residus té un cost mitjà d'uns 40 euros per persona a l'any a Espanya, segons les dades facilitades aquesta setmana pel director del Centre de Competència de Medi Ambient de Ferrovial, Vicente Galván, en la jornada Eficàcia i Eficiència en la Gestió Municipal de Residus. «Cada espanyol genera 1,4 quilos de residus al dia, i el preu de la gestió per tona oscil·la entre els 60 i els 100 euros a Europa», de manera que el cost mitjà «és poc, amb prou feines supera el d'una factura de telèfon», va assenyalar Galván durant aquesta trobada organitzada pel diari Expansión i Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de gestionar els envasos de vidre a Espanya.

Les entitats municipals inverteixen 2.550 milions d'euros a l'any en gestió de residus, va assenyalar el secretari general de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Juan Ávila, que va posar èmfasi en la manca de pressupost a què s'enfronten sovint els ajuntaments.

A això se sumen altres problemes, com el control d'escombraries a localitats que compten amb un nombre d'habitants variable, que -en períodes vacacionals- poden arribar a quintuplicar la seva població o, en el cas dels residus del sector de la construcció, del fet que «després de començar la crisi, amb prou feines compten amb infraestructures per rebre un tractament de runes adequat».

El director de Qualitat i Avaluació Ambiental i Medi Natural del Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient (Mapama), Francisco Javier Cachón, va explicar que conèixer el preu del reciclatge i la gestió de les deixalles «és fonamental per fomentar la corresponsabilitat d'administracions i societat», ja que la cura del medi ambient «no és gratuïta». Cachón va destacar la importància de la col·laboració ciutadana per aconseguir l'objectiu plantejat pel marc europeu de reciclar un 50% del total de deixalles el 2020, del qual «Espanya encara està lluny».

Per això, el Mapama «intentarà potenciar qüestions com la separació de residus en origen» en els contenidors de reciclatge, amb estratègies que comportin «una millora de l'economia circular».

Un altre agent rellevant és el de l'hostaleria, que compta amb 300.000 empreses, segons va explicar el secretari general de la Federació Espanyola d'Hostaleria, Emilio Gallego, qui va celebrar alguns «símptomes de millora» en el sector, com l'increment «de manera notable» en la recollida d'oli usat durant els últims anys.

Aquest augment és «un cas clar d'eficàcia comunicativa», va destacar Gallego, ja que es va produir després d'una «intensa campanya» de divulgació i transparència «en què, a més d'explicar l'efecte mediambiental, vam incidir en què l'oli pot fer malbé les canonades de les seves instal·lacions».

Per al director general d'Ecovidrio, José Manuel Núñez-Lagos, la gestió de residus «no és només una qüestió mediambiental, sinó un repte que uneix el sector públic, el privat i la societat», que segons el seu parer «han de treballar de forma conjunta».