La reforma tributària de 1,5 bilions de dòlars del president nord-americà Donald Trump va generar elogis i advertiments al mateix nivell per part dels ministres d'Hisenda que assisteixen a la reunió anual del Fòrum Econòmic Mundial a Davos.

Un mes després que Trump reduís l'impost de societats portant-lo del 35 al 21 per cent i baixés els impostos personals en tots els nivells, Stephen Schwarzman, el màxim responsable de Blackstone Group LP, va dir que aquestes rebaixes encoratjarien la inversió als Estats Units.

«Ara hi ha companyies de tot el món que tenen la vista posada als Estats Units i diuen que és el lloc on cal estar», va dir Schwarzman en Davos, Suïssa.

Adena Friedman, CEO de Nasdaq Inc. va qualificar la reforma de «un motor de creixement per als Estats Units», mentre que Tidjane Thiam, CEO de Credit Suisse Group AG, va dir que impulsaria a les empreses a invertir. «Amb el temps he après a no apostar mai contra l'economia dels Estats Units», va dir Thiam.

En Davos hi va haver altres menys receptius. Brian Moynihan, CEO de Bank of America Corp., va dir que un 4,1 per cent de desocupació significava que la «realitat de recuperar molts llocs de treball és difícil. On anirà a treballar la gent?».

Frank Appel, el CEO de Deutsche Post AG, va pronosticar que l'impost tindria un "impacte limitat de curt termini" però que acreixeria el dèficit pressupostari i no milloraria la productivitat.

El debat es va produir l'endemà que l'FMI esmentés la reforma tributària com a motiu pel qual ara estima que hi haurà una major expansió mundial aquest any i el pròxim. Va agregar, no obstant això, que l'efecte desapareixeriaa partri de 2022, a mesura que expirin algunes de les reduccions personals i els Estats Units tracti de baixar el dèficit pressupostari.

Empreses sostenibles

Acciona i Amadeus són les úniques empreses espanyoles que figuren en el rànquing '2018 Global 100 Most Sustainable Corporations', format per les 100 companyies més sostenibles del món, que es va presentar ahir per Corporate Knights en Davos (Suïssa), en el marc de la 48 edició del Fòrum Econòmic Mundial.

Aquest rànquing valora criteris de sostenibilitat de prop de 6.000 companyies de 22 països a tot el món. La metodologia de selecció es basa en 17 paràmetres que giren entorn d'aspectes mediambientals, socials i de governança.

Per primera vegada, a l'hora de seleccionar les companyies presents en el rànquing, s'han tingut en compte indicadors clau de les empreses en cada indústria. En el cas d'Acciona, dins del sector 'Utilities', un factor important ha estat la fita d'aconseguir des de 2016 ser una empresa neutra en carboni, havent compensat voluntàriament totes les emissions.