Segueix-nos a les xarxes socials:

La Generalitat estudia canviar la normativa dels pisos turístics

La recaptació econòmica de les sancions als pisos turístics il·legals ascendeix als 5,4 milions d'euros des de 2012

La Generalitat estudia canviar la normativa dels pisos turísticsAndrea Zamorano/ACN

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, es planteja fer canvis a la normativa que regula els habitatges d'ús turístic, que data del 2012. Un dels objectius d'aquesta revisió és «establir mecanismes de control perquè no s'hi facin segons quines activitats» no turístiques i que poden ser il·legals o comportar un «incompliment d'una part de la normativa». ». D'altra banda, la consellera va explicar que la normativa per regular el lloguer d'habitacions a turistes s'ha «aturat» perquè vol recollir les opinions de tots els grups polítics i analitzar com s'està fent en altres països. «Partidària de regular aquesta realitat, sí. Però no amb presses i de qualsevol manera», va assegurar.

Recaptació de 5,4 M en sancions

La Generalitat ha recaptat 5,4 milions d'euros en sancions a pisos turístics il·legals des que es va aprovar el decret que regula aquest tipus d'habitatges el novembre del 2012. Així, el Govern ha obert un total de 1.309 expedients sancionadors a habitatges turístics il·legals.

Són dades del Departament d'Empresa que inclouen tot el territori català excepte la ciutat de Barcelona, on només entre el juliol del 2016 i del 2018 es van obrir 5.503 expedients, segons xifres de l'Ajuntament. De fet, en aquests dos anys el consistori barceloní va ordenar tancar 4.148 pisos turístics il·legals.

L'anterior conseller d'Empresa i Coneixement, Santi Vila, tenia a punt una normativa per regular el lloguer a turistes d'habitacions de la residència habitual però finalment no va veure la llum. Així, volia crear la figura de la «llar compartida», que hagués tingut com a requisits l'empadronament en l'habitatge on es realitzava l'activitat, la cèdula d'habitabilitat vigent, l'oferta d'un nombre màxim de places i estar inscrita al Registre de Turisme de Catalunya.

El lloguer de les habitacions es plantejava per a períodes de curta durada i sense una limitació anual. D'aquesta manera, el Govern es proposava regular un model que ja s'està duent a terme a través de plataformes com Airbnb.

«Per què hem volgut aturar aquesta regulació? Faltava contrastar-ho amb la resta de forces polítiques», va explicar Àngels Chacón, qui també vol comprovar, en tornar de les vacances d'agost, «amb quina amplitud d'agents socioeconòmics es va treballar».

Prem per veure més contingut per a tu