Barcelona es va convertir en la seu de la primera edició del Fine Food Business Forum, una trobada de negocis entre actors que treballen en l'àmbit de l'agroalimentació d'arreu del món. L'esdeveniment va tenir lloc durant els dies 7 i 8 de novembre al Palau de Pedralbes de Barcelona amb el principal objectiu de crear un espai d'interacció entre 35 compradors de més de 15 països procedents d'Amèrica, Àsia, Oceania i Europa i una trentena d'empreses catalanes, d'entre les quals vuit d'elles pertanyen a la província de Girona. Segons el Departament d'Agricultura, Premsa, Ramaderia i Alimentació de la Generalitat, el sector multiproducte o fine food està integrat per aquells productes agroalimentaris que destaquen en el mercat, sigui per la seva qualitat superior o per tenir una història especial, entre altres reconeixements.

L'organització de l'esdeveniment, que va reunir un gran volum d'empreses agroalimentàries del país, és fruit de la col·laboració entre el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, i el Departament d'Empresa i Coneixement, a través d'ACCIÓ, que per primera vegada han sumat esforços per dissenyar una primera trobada de negocis d'aquestes característiques entre empresaris locals i internacionals. Segons Agricultura, la consellera Jordà es va mostrar satisfeta d'aquesta col·laboració entre departaments que ha permès estar al costat de la indústria del fine food «impulsant la connexió entre l'agricultura catalana i el món, a través d'aquest tipus d'esdeveniments». La jornada ha comptat amb una ponència del director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí, titulada «Catalunya, clúster del Fine Food d'Europa», que tracta sobre el potencial exportador i el creixement del segon sector agroalimentari de Catalunya, i la participació del Conseller Delegat d'Acció, Joan Romero, que va donar les claus de l'atractiu català per seduir mercats estrangers. Tot seguit, van intervenir representants de l'empresa I Love Italy, essent Itàlia el país convidat. I posteriorment, va tenir lloc el bloc comercial amb entrevistes B2B (productor-importador) seguint una agenda preestablerta entre els empresaris catalans i els operadors internacionals.

Presència gironina

A la primera trobada sobre fine food a Catalunya, hi van participar una trentena d'empreses en matèria d'agroalimentació d'arreu de Catalunya. Concretament, de les comarques gironines hi van assistir vuit companyies: Alma Teas & Herbal Infusions, que comercialitza amb cafè, infusions orgàniques i begudes (Aiguaviva), Anela Fruits dedicada a postres de fruita (Campllong), Anxoves de l'Escala, Can Bech de melmeladas, salses i fruita confitada (Fontanilles), Xocolates Torras (Cornellà de Terri), l'empresa de llaminadures i bombons Configirona (Bonmatí), Impanasa que elabora dolços (Aiguaviva) i la companyia Mikso de xips vegetals (Riudellots de la Selva).

L'exportació del «fine food»

Segons el comunicat emès pel Departament d'Agricultura, l'àmbit de l'exportació del sector fine food a Catalunya se situa com el segon sector (27%), per darrere del carni, i està liderat per les següents categories: productes de fleca i pastisseria (10,21% del total fine food), cacau i les seves preparacions (9,35%), productes a base de cereals (8,41%), cafè (7,90%), extractes, essències i concentrats (6,96%), articles de confiteria (6,39%), productes làctics (4,54%), sucs vegetals (3,39%), confitures i melmelades (3,05%), preparacions per a sopes (2,96%), cervesa (2,87%) i sucs de fruites (2,50%).