El Banc Central Europeu (BCE) va anunciar ahir que reinvertirà els bons que ha anat adquirint a través del programa de compra d'actius (APP) un cop pugi els tipus d'interès. Frankfurt acaba el seu programa de compra de deute aquest mes de desembre, i els bons adquirits que vencin es reinvertiran posteriorment quan els tipus, actualment al mínim històric del 0%, tornin a pujar.

De fet, el BCE va decidir ahir mantenir-los al 0%, però va indicar que podrien començar a pujar passat l'estiu de l'any vinent, moment en què també es començarien a reinvertir els bons adquirits.

L'any 2015, sota el comandament de Mario Draghi, el BCE va començar compres mensuals de deute públic i privat per valor de 60.000 milions, i en els últims mesos les ha anat reduint fins als 30.000 fins acabar-les a finals d'aquest desembre. En els últims anys, el BCE ha invertit més de 2,5 bilions d'euros en deute públic i corporatiu.

Amb la finalització de les compres de deute, que ja no es faran el gener, el BCE ja preveu què fer amb els bons adquirits quan vencin: reinvertir-los. El calendari, però, és fer-ho quan el propi organisme comenci a pujar els tipus, com a mínim passat l'estiu del 2019.

Actualment, els tipus d'interès són al 0%, mentre que el tipus de facilitat de crèdit és al 0,25% i el de dipòsit al -0,4%.

El BCE va revisar a la baixa les previsions de creixement per al 2019 i el 2018 després que l'economia de l'eurozona hagi crescut menys de l'esperat durant la segona meitat d'aquest any.

El PIB de la zona euro va créixer un 0,2% en el tercer trimestre del 2018, la meitat que el trimestre anterior, segons les dades de l'oficina estadística de la Unió Europea, l'Euroestat, que constataven la consolidació de la tendència d'alentiment de l'economia de l'euro.

Així, el banc central ara preveu un augment del PIB de la zona euro de l'1,9% el 2018 i de l'1,7 el 2019. Draghi veu més riscos per a l'economia de l'euro a causa de diverses incerteses relacionades amb «l'amenaça del proteccionisme, les vulnerabilitats dels mercats emergents i la volatilitat dels mercats financers».

Pel que fa a la inflació, Frankfurt va revisar a l'alça les previsions per als pròxims anys. El BCE pronostica un augment generalitzat de preus de l'1,8% el 2018 i l'1,6% el 2019.