La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat, Teresa Jordà, acompanyada dels directors generals d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, i d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, va presidir aquest dimarts a Lleida una roda de premsa per presentar el Pla d'arrencades de fruita de pinyol, per un import de 10 milions d'euros. Aquest programa, previst per al període 2019-2020, té l'objectiu de treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià, i platerina, fet que, segons el Departament, ha de contribuir a eliminar varietats obsoletes i a afavorir la viabilitat de les explotacions. La previsió és que d'aquesta manera surtin del mercat 80.000 tones de fruita de pinyol, volum equivalent al que es va deixar d'exportar pel veto rus.

Segons un comunicat emès per Agricultura, el pla és una mesura estructural i menys costosa que si s'hagués de recórrer a una retirada extraordinària de la fruita, que tindria un cost anual estimat d'entre 35 i 55 milions d'euros. El Departament recorda que a principis d'any, va preguntar als fructicultors si s'acollirien a un pla d'arrencada, i arran d'aquella consulta, la institució va rebre 800 peticions per part dels fructicultors, corresponents a prop de 1.700 hectàrees. Amb aquesta superfície s'ha assolit el compromís d'una xifra propera al 80% de la superfície total a arrencar per al primer dels dos anys en què el pla hauria d'estar operatiu.

Finançament de la Generalitat

L'enquesta derivava d'un requeriment del Ministeri d'Agricultura perquè, en principi, havia de cofinançar l'ajut, per comprovar la certesa que la mesura seria efectiva. Finalment, el Ministeri es va tirar enrere i el pla es finançarà amb fons de la Generalitat, va remarcar Jordà. En aquest sentit, el Departament té previst publicar aviat la convocatòria d'aquests ajuts en règim de minimis. En la convocatòria, hi podran participar els productors de préssec, nectarina, paraguaià i platerina que hagin fet arrencades de parcel·les plantades d'aquestes espècies des de l'1 de juliol de 2018 fins a la data de publicació de la convocatòria, o bé tinguin previst fer-les fins al 31 de març de 2020. La dotació màxima d'aquesta convocatòria d'ajuts és de 10 milions d'euros per al període 2019-2020, la màxima superfície subvencionable per a cada titular d'explotació és de 3 hectàrees, i l'import màxim a rebre serà de 5.000 euros per hectàrea, sempre en funció de les hectàrees totals sol·licitades en el pla. Agricultura destaca que el peticionari s'ha de comprometre a no plantar en la seva explotació arbres de les espècies incloses en el programa, com a mínim en els quatre anys següents a l'arrencada amb ajut.

Davant la crisi de fruita dolça

En la presentació oficial que va tenir lloc dimarts, la consellera va posar el focus en el fet que la posada en marxa de l'ajuda a l'arrencada de plantacions de fruita de pinyol per reduir el volum d'oferta és una de les mesures més destacades del Pla d'Acció de la Fruita Dolça, que Agricultura està impulsant des de fa més d'un any, a petició de les organitzacions agràries davant de la situació de crisi estructural que afecta el sector del préssec i la nectarina. Mòdol va subratllar que «el departament està fent política agrària, acompanyant el sector en un procés de replantejament de cara al futur».