El Govern espanyol ha aprovat un decret que preveu l'ampliació del permís de paternitat amb l'objectiu que en tres anys siguin iguals per a pares i mares. La mesura suposa ampliar el permís a setze setmanes en tres anys. Segons el plans de l'executiu, aquesta any ja passarà de cinc a vuit setmanes, el 2020 arribarà a les dotze i el 2021 a les setze setmanes. D'aquesta manera, en tres anys els permisos serien iguals.

La vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, va assenyalar que Espanya va amb «retard» però que amb la mesura en tres anys estarà en la mitjana dels països de la UE. L'executiu de Pedro Sánchez ja portava aquesta mesura als pressupostos, que el Congrés va tombar. Per això, ara ho aprova a través d'un reial decret llei de mesures per afavorir la igualtat entre homes i dones, que haurà de convalidar el Congrés.

El Govern espanyol ja duia la proposta d'ampliar els permisos a la llei de pressupostos, que no es va arribar ni a tramitar al Congrés. Ara, l'executiu recupera aquesta proposta i l'aprova per decret, tot i que caldrà que tant aquesta mesura com la resta d'acord per afavorir la igualtat entre homes i dones tinguin l'aval del Congrés. Des de l'entrada en vigor del decret, el Govern té 30 dies per aconseguir la validació per part de la cambra baixa.

Aquest decret de mesures urgents per garantir la igualtat de tracte i d'oportunitats entre homes i dones en la feina i l'ocupació es publicarà al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) el dimarts i entrarà en vigor dimecres. Segons fonts de Moncloa, és impossible publicar-lo abans ja que el Consell de Ministres va aprovar aquest dimecres també altres decrets importants com el de mesures del Brexit i el d'habitatge.

En el cas dels permisos de paternitat, el reial decret llei estableix que aquest any ja passarà de cinc a vuit setmanes, el 2020 arribarà a les dotze i el 2021 a les setze setmanes. Per tant, no serà fins d'aquí a tres anys que els permisos seran iguals, intransferibles i retribuïts al 100% durant 16 setmanes tant per al pare com per a la mare. Concretament, assenyala que el permís serà per al «progenitor diferent a la mare biològica», respectant així també les parelles homosexuals.

«La maternitat no pot ser una arma en contra del desenvolupament laboral i ciutadà de les dones, sinó una opció lliure de la dona», va defensar la vicepresidenta, Carmen Calvo, durant l'explicació del decret.

615 MEUR aquest any

Aquest decret sobre igualtat també recupera les cotitzacions per a aquells que tenen persones amb dependència al seu càrrec. És una mesura pensada especialment per a dones que han de tenir cura de familiars malalts.

El Govern espanyol va concretar que aquesta mesura i la de l'ampliació de cinc a vuit setmanes del permís de paternitat tindrà un impacte de 615 MEUR aquest 2019. Calvo va defensar que el cost anirà a càrrec de la Seguretat Social, on esperen un increment de recaptació per la revalorització de les pensions. «És una mesura prudent des del punt de vista pressupostari», va defensar.

El decret llei de mesures urgents per afavorir la igualtat entre homes i dones inclou la recuperació de les cotitzacions per a aquells que tenen persones amb dependència al seu càrrec, una mesura pensada especialment per a dones que han de tenir cura de familiars malalts. El mateix text també recull l'ampliació del permís de paternitat fins a les 16 setmanes en tres anys.

Aquest decret es publicarà al BOE dimarts i entrarà en vigor dimecres. Segons fonts de Moncloa, és impossible publicar-lo abans ja que va aprovar també altres decrets importants com el de mesures del Brexit i el d'habitatge.