L'ampliació a vuit setmanes dels permisos per paternitat va entrar en vigor ahir i és efectiva per a tots els naixements que es produeixin apartir d'ara. D'aquesta manera, els progenitors diferents de la mare biològica de tots els bebès nascuts a partir d'aquest dilluns gaudiran de vuit setmanes de permís, enfront de les cinc setmanes que tenien des d'estiu de 2018. Les dues primeres setmanes del permís hauran de gaudir-se de forma ininterrompuda després del part. Les sis setmanes restants podran ser de gaudi interromput i exercitar-se des de la finalització del descans obligatori posterior al part fins que el fill o la filla compleixi dotze mesos. Aquest permís, retribuït al 100%, serà intransferible, per la qual cosa si el pare no el gaudeix, no el podrà cedir a la mare.

Encara que el reial decret entrava en vigor ahir, la seva continuïtat depèn que sigui convalidat o no per la Diputació Permanent del Congrés -òrgan que funciona en estar dissolta la Cambra. L'entrada en vigor serà efectiva, almenys, fins que es prengui la decisió, al mateix temps que assenyalen que no es contempla l'escenari que el Parlament el tombi. Precisament està prevista una reunió de la Diputació Permanent demà, quan es decidirà si es convalida o es deroga el decret llei.

De 15 dies a 16 setmanes

La Seguretat Social ha tramitat més de 2,7 milions de processos de paternitat des de l'any 2007, quan es va aprovar la llei per la Igualtat Efectiva d'homes i dones que, per primera vegada, incloïa el permís per paternitat com a mesura de suport a la conciliació.

Des d'aquest any fins ahir, la durada d'aquest permís s'ha anat ampliant: si en 2007 durava aproximadament 15 dies, en 2017 es va ampliar fins a les quatre setmanes; a l'estiu de 2018 va augmentar a cinc; i a partir de l'1 d'abril de 2019 previsiblement s'elevarà a vuit setmanes; a dotze en 2020 i a 16 en 2021, igualant-se així al de maternitat.

La Seguretat Social ha gestionat des de 2007 fins a l'any 2018 un total de 2.730.548 permisos de paternitat, que han costat almenys 2.600 milions. D'acord a aquestes xifres, d'aquests 2,7 permisos de paternitat tramitats en total, almenys 520.100 es van gestionar en 2017 i 2018, per la qual cosa són de quatre setmanes o cinc de durada, en lloc dels 15 dies de durada que hi havia abans.

La llei d'Igualtat del 2007 va contemplar un permís de 13 dies, ampliable en cas de part múltiple en 2 dies més per cada fill a partir del segon. Fins a aquest moment, l'única cosa que es reconeixia era el gaudi per part del pare de dos dies en el cas de naixement de fill i de quatre dies si era necessari el desplaçament, dies que se sumaven als 13 de permís de paternitat establerts en la norma.

En aquest context, es va produir un significatiu augment en la despesa en prestacions de paternitat l'any 2008, quan la Seguretat Social va destinar 212,2 milions d'euros al pagament de prestacions econòmiques per paternitat, enfront dels 123,5 milions destinats en 2007.

La durada del permís de paternitat d'aproximadament 15 dies es va mantenir durant una dècada, fins que el 2017 es va fer efectiva l'ampliació del permís de paternitat a quatre setmanes, i la despesa en prestacions de paternitat va augmentar dins als 399,8 milions, enfront dels 206 milions que es van gastar el 2016 quan encara era de 15 dies.