Predir una crisi o una recessió constitueix, sense cap dubte, un dels grans misteris de l'economia. En línia amb aquesta qüestió sorgeixen diferents interrogants accessoris. Per exemple, predir les crisis ens permetria evitar-les? Encara que sembla evident, la realitat no està tan clara.

La paraula predir és una paraula amb tants afalacs com crítiques. Encara que, siguem sincers, hi ha més crítics amb els pronòstics que seguidors d'aquests. Tot i això, tots els organismes i empreses amb cert poder fan prediccions. Sense anar més lluny, qui no recorda declaracions del tipus: «JP Morgan afirma que l'economia mexicana creixerà per sota del que s'esperava» o «el Fons Monetari Internacional revisa a l'alça els pronòstics sobre el creixement del Brasil». Són declaracions que resulten familiars. Ens agradi o no, formen part dels noticiaris, els diaris i els programes de ràdio. El curiós de l'assumpte és, però, comprovar si els pronòstics es compleixen i en quina mesura. És clar que, de tant en tant, els pronòstics fallen. És més, fallen molt de tant en tant.

El mateix Fons Monetari Internacional (FMI) és un dels organismes amb més experiència i credibilitat en els pronòstics. Gairebé tots els economistes fan referència als pronòstics de l'FMI quan parlen sobre les perspectives de l'economia. Per això mateix, xoca comprovar com en el seu últim informe sobre les perspectives de l'economia mundial, reserven un espai per explicar aquest tema. Els analistes de l'FMI ho titulen: «Predir recessions i desacceleracions: Una tasca titànica».

El mateix personal de l'FMI reconeix que es podria esperar que els models estadístics fossin més precisos. Res més lluny de la realitat. Entre 1991 i 2016, l'FMI va pronosticar correctament 47 recessions sobre una mostra de 117 països. En contrast amb aquesta xifra, en realitat es van registrar 313 recessions.

Aquests càlculs ens fan arribar a la conclusió que només un 15% de les vegades, l'FMI va encertar en les seves prediccions. Tot això amb personal expert en la matèria i amb amplis recursos al seu abast. L'anterior no indica que els pronòstics no serveixi per a res. Hi ha pronòstics realment bons a camps diferents de l'economia. I fins i tot, hi ha prediccions particularment bones en l'àmbit econòmic. És clar que no és l'habitual.