La pensió mitjana dels autònoms ha crescut un 29,7% en els darrers deu anys, fins als 686 euros, per sobre de l'augment del 21,2% experimentat per la pensió mitjana del règim general en aquest mateix període, segons dades de la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA) que han estat extretes de les estadístiques de la Seguretat Social.

La pensió mitjana dels autònoms es va enfilar el passat mes de juliol fins als 686 euros mensuals, 157,24 euros més que l'existent al juliol de 2009. No obstant això, i malgrat haver pujat gairebé un 30%, segueix sent un 37% més baixa que l'actual pensió mitjana del règim general (1.091,5 euros al mes).

Els nous jubilats del règim especial de treballadors autònoms (RETA) van percebre al mes de juliol una pensió mitjana de jubilació de 761,68 euros, una xifra que suposa un 30,6% més que la mitjana de jubilats del RETA el 2009, és a dir, 178,49 euros més.

La diferència entre el que cobren els autònoms jubilats i els del règim general és d'un 40%, mentre que el 2009 era del 45%. «Encara que segueix sent un 40% més baixa la jubilació mitjana d'un autònom davant de la d'un jubilat del règim general, la diferència va a poc a poc disminuint. Els autònoms segueixen cotitzant un 40% menys que els assalariats i aquest és el resultat» , va explicar el president de la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms, Lorenzo Amor.

Pel que fa al nombre de pensionistes, en el règim general hi ha un 41% més que el 2009, percentatge que suposa més de dos milions de nous pensionistes. El ritme és molt menor en el cas dels autònoms, que han sumat un 7,7% de nous pensionistes en els últims deu anys.

Per cada pensionista del règim general hi ha 2,2 cotitzants, mentre que la relació cotitzant/pensionista en el RETA és de 1,6. Actualment, el total de treballadors autònoms jubilats és de 1.301.957 persones, el 66% del total de pensionistes autònoms (1.969.000 persones).

Vida laboral «molt més llarga»

Lorenzo Amor va destacar que la vida laboral de l'autònom és «molt més llarga» que la dels treballadors per compte aliè, ja que molts autònoms continuen amb la seva feina més enllà dels 65 anys perquè el seu negoci és «com un fill més».

En aquest sentit, el president de la federació va assegurar que per això són importants mesures a favor del relleu generacional i de la jubilació activa. «Les empreses viables no s'han de perdre pel fet que l'autònom es jubili, en tot cas cal assegurar que, si aquest autònom vol seguir cuidant del seu negoci, pugui fer-ho sense por de perdre una pensió que s'ha guanyat», va afegir.