L'Institut Català d'Energia (ICAEN) destinarà vuit milions d'euros a partir de l'any 2020 per impulsar la instal·lació de punts de recàrrega elèctrica per a particulars i la seva digitalització, acció que s'emmarca en l'impuls que la Generalitat vol donar a la mobilitat elèctrica.

La consellera d'Empresa, Àngels Chacón, va presidir ahir la inauguració de la novena edició d'EXPOelèctric, dedicat als vehicles elèctrics i les energies renovables. Chacón va recordar que l'ICAEN completarà aquest any una xarxa pública de recàrrega ràpida que constarà de més de 100 punts i que permetrà que cap punt del territori estigui a més de 30 quilòmetres d'una estació pública de recàrrega ràpida. A més, va reiterar que la Generalitat aposta per un model energètic basat en l'eficiència energètica, les energies renovables i la democratització de l'energia.

Chacón va fer una visita a més de 50 expositors que participen en aquest saló i va provar una Nissan i-NV200, la furgoneta elèctrica que la companyia japonesa fabrica a Catalunya.

L'1,9% dels cotxes són electrics

En el tercer trimestre de 2019, les matriculacions de turismes elèctrics a Catalunya van representar l'1,9% del total, mentre que les motocicletes i ciclomotors van superar el 6,9% del total.

EXPOelèctric, que se celebra aquest cap de setmana a Barcelona, està organitzat per la Generalitat, a través de l'ICAEN, l'Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

El seu director, Ramon Caus, va assegurar que l'objectiu del certamen és apropar la mobilitat elèctrica a la ciutadania, i va afegir que aquest tipus de vehicle «ha deixat de ser el futur i s'ha convertit ja en el present».

Malgrat el creixent interès, el sector continua amb reptes importants com, per exemple, la millora de la xarxa de punts de recàrrega.

El cotxe elèctric s'obre pas al mercat i n'és bona prova l'Expoelectric, l'esdeveniment més important de vehicles i energies renovables del sud d'Europa, que va obrir portes ahir.